Vatisa

Vistas sexuellt ansluten när du har Crohns sjukdom

De flesta människor med Crohns sjukdom kan njuta uppfyller sexliv. Däremot kan obehagliga symptom eller känslomässiga problem ibland dämpa din önskan. Vissa behandlingar för Crohns sjukdom, till exempel operation eller vissa läkemedel kan också störa intimitet.

Sex och intimitet gå en lång väg mot att förbättra vår livskvalitet. Om du syftar till att bibehålla en stark fysisk förbindelse med din partner, anser att dessa förslag för bättre intimitet.

Öppna upp

Det är normalt för partners att känna en viss bitterhet om deras älskade är sjuk och ointresserad av sex. Även om det kan vara svårt, är det viktigt att dela dessa känslor och träna dem. Annars kan ilska och frustration växer, och du kommer både att känna sig oälskad.

Om du inte är på humör, prata om vad som håller dig tillbaka. Försök inte att dölja hur du känner dig fysiskt eller känslomässigt. Att dela det som oroar dig kan faktiskt föra dig närmare din partner.

Coping för män

Många faktorer kan påverka en människas sexualitet, om han har Crohns sjukdom. Ingen sexlust? Ibland steroid läkemedel är att skylla.

Svårt att hålla en erektion? Impotens är inte ovanligt, och för det mesta är det tillfälligt. Vissa läkemedel för Crohns sjukdom kan orsaka en minskning av sexuell funktion. Så kan operation, även om detta är sällsynt. För att behålla erektion, anser receptbelagda läkemedel eller en erektion ring, vilket är ett drogfritt alternativ. Innan du börjar eller slutar någon medicin bör du tala med din läkare.

Att hantera för kvinnor

Bland kvinnor med inflammatorisk tarmsjukdom som Crohns, humörstörningar såsom depression stör ofta med intimitet. Om du arbetar med depression, överväga att tala med en kurator eller terapeut. Ett annat alternativ är en stödgrupp, som erbjuder en bekväm, uppmuntrande miljö för personer med Crohns sjukdom för att ventilera och dela lösningar om relationer och andra frågor.

Missnöjd med din kropp? Det är inte ovanligt att symtomen vid Crohns sjukdom att ha en negativ effekt på kroppsuppfattning. Läkemedel som prednison kan också påverka kroppsuppfattning genom att bidra till viktökning. När man tänker på din kropp, försök att fokusera på helheten-alla aspekter som gör dig attraktiv.

Smärtsamma samlag? Din läkare kan ha möjlighet att förskriva en hormonell grädde eller stolpiller som du sätter in i slidan. Om vaginal torrhet är ett problem, kan en smörj gelé också hjälpa. Och undvika rökning, som orsakar vaginal torrhet.

Om du bär en påse

Vissa personer med Crohns sjukdom har opererat bort ändtarmen och bära en extern påse för att samla in avfall. Detta kan vara en svår anpassning, särskilt när det kommer till intimitet. Om du inte vill att din partner att se din påse, kan du täcka upp det med en kort nattlinne eller en speciellt utformad täcker. Många män bär ett brett bälte liknande hölje som påsen.

Om du är orolig för läckage, tömma påsen och se till att den är säker inför din romantisk tid. Under sex, försök att experimentera med olika positioner så att påsen inte är i vägen.

Intimitet utan sex

Om symtomen agerar upp och samlag är helt enkelt inte ett alternativ, överväga olika sätt att vara sexuellt intim utan att ha samlag. Till exempel kan kyssar, kramar och massage bidra till att skapa känslor av värme och samhörighet. Andra alternativ är manuell stimulering, oralsex och onani. Alla kan arbetas in love spela på ett sätt som är lustfyllt och främjar intimitet.

Men du deltar sexuellt, välja aktiviteter som är roligt och acceptabel för både dig och din partner.