Vatisa

Endometrios

Endometrios

Endometrios är en gynekologisk sjukdom där vävnad som normalt linjer i kvinnans livmoder växer utanför livmodern, ofta orsakar smärta. Läs mer om endometrios ›

Mysteriet och elände av endometrios

Bäckensmärta, invalidiserande kramper, extrem trötthet, smärtsamma kön eller infertilitet - alla kan varna för endometrios.

Detta förstås dåligt sjukdom ödelägger miljontals kvinnor utan hänsyn till ras eller inkomst. Det är en ledande orsak till infertilitet.

Ingen är säker på vad som orsakar endometrios. Vissa läkare tror att det inträffar när mensvätska ryggen upp genom en kvinnas äggledare (som rör sig ägg från äggstockarna till livmodern) och faller i bäcken bakom livmodern. Andra skyller ärftlighet, immunsjukdomar, eller cellförändringar. Men det är inte en infektion eller cancer, säger Ellen E. Wilson, MD, en reproduktiv endokrinolog i Dallas.

En mycket vaskulär vävnad kallas endometrium linjer livmodern. I endometrios, verkar som vävnad utanför livmodern. Den kan växa på utsidan av livmodern, äggledarna, äggstockarna, tarm, urinblåsa, ändtarm och kirurgiska ärr, eller nästan var som helst på bukhinnan, slemhinnan i bukhålan. I sällsynta fall, vänder den upp i lungorna.

Läs mer om endometrios ›

Att hitta orsaken när sex gör ont

Sex är tänkt att vara en av de mest njutbara upplevelser som finns. Tyvärr, för miljontals kvinnor är det precis tvärtom: Smärtsam. Irriterande. Obekväm. I själva verket kommer så många som 75 procent av kvinnorna upplever smärtsamma samlag någon gång under sitt liv.

Om sex är mer benägna att göra dig fåra din panna än krypa tårna, fortsätta läsa för att ta reda på vad som kan orsaka din smärta. Det är det första steget i att hitta din väg till behandling.

Inflammatoriska sjukdomar (PID). Sexuellt överförbara sjukdomar (STD) som klamydia och gonorré är ofta skulden för PID. Det inträffar när bakterier som följer med dessa könssjukdomar orsakar en infektion i livmodern, äggledarna och andra reproduktionsorgan. Som ett resultat kan du uppleva smärta i nedre delen av magen, feber, smärta vid urinering, oregelbunden menstruation, och smärta vid sex.

Läs mer om endometrios smärta ›

Dysmenorré

Dysmenorré är en menstruations sjukdom som kännetecknas av allvarliga och frekventa mensvärk och smärta i samband med menstruation. Dysmenorré kan klassificeras som primär eller sekundär.

  • Primär dysmenorré - från början och oftast livslång, allvarlig och ofta menstruation kramper som orsakas av allvarliga och onormal livmoderns sammandragningar.

  • Sekundär dysmenorré - på grund av någon fysisk orsak och oftast av senare debut, smärtsamma menstruationer som orsakas av en annan medicinsk sjukdom i kroppen (dvs., inflammatoriska sjukdomar, endometrios).

Orsaken till dysmenorré beror på om sjukdomen är primär eller sekundär. I allmänhet, kvinnor med primär dysmenorré upplever onormala uteruskontraktioner som ett resultat av en kemisk obalans i kroppen (särskilt prostaglandin och arakidonsyra - både kemikalier som styr sammandragningar i livmodern). Sekundär dysmenorré orsakas av andra medicinska sjukdomar, oftast endometrios (en sjukdom där vävnad som ser ut och beter sig som endometrievävnad blir fäst sig utanför livmodern, oftast på andra reproduktionsorgan inne i bäckenet eller i bukhålan - vilket ofta leder till inre blödningar, infektion och bäckensmärta). Andra möjliga orsaker till sekundär dysmenorré innehålla följande:

Läs mer om dysmenorré ›

Att leva med endometrios

När du vet att du har endometrios, kan du tänka på dina alternativ för behandling. Även efter behandling, de flesta kvinnor har symptom av och på tills klimakteriet. Sedan, när månatliga perioder är över för gott, symtom tenderar att avta eller försvinna. Under tiden, det finns mycket du kan göra för att hjälpa dig att må bättre.

Tillsammans med cykler av smärta, kanske du har känslomässiga cykler eller humörsvängningar. Du kan känna dig frustrerad eller deprimerad. Inte lider i tystnad. Att prata med någon du litar på kan verkligen hjälpa. Dessutom, spendera tid att göra saker du tycker om.

Värme kan bidra till att begränsa smärta. Blötlägg i ett varmt bad eller använda en värmedyna. Du kan också finna lindring med yoga, meditation eller akupunktur. Acetylsalicylsyra och ibuprofen kan också hjälpa. De fungerar bäst om det tas precis som smärtan börjar. Vid behov kan du få receptbelagda läkemedel för att minska kramper och smärta under perioder. Håll koll på dina symptom för att hjälpa dig att förutse och klara av smärtan.

Lär dig att leva med endometrios ›

Vad är endometrios

Endometrios är en vanlig gynekologisk sjukdom, särskilt bland kvinnor i fertil ålder och drabbar uppskattningsvis 2 till 10 procent av de europeiska kvinnorna i denna åldersgrupp. Endometrios kan vara en invalidiserande sjukdom för vissa kvinnor som upplever pågående smärta, medan andra kan vara symptomfria. Det är också en faktor i infertilitet. Enligt European Society for Reproductive Medicine, kan endometrios finns i 24 procent till 50 procent av kvinnor som upplever infertilitet.

Namnet kommer från ordet "endometrium," vilket är den vävnad som linjer livmodern. Under en kvinnas regelbunden menstruationscykel, bygger denna vävnad upp och kasta om hon inte blir gravid. Kvinnor med endometrios utveckla vävnad som ser ut och fungerar som endometrial vävnad utanför livmodern, vanligtvis på andra fortplantningsorgan inuti bäckenet eller i bukhålan. Varje månad, svarar denna felplacerad vävnad av hormonella förändringar i menstruationscykeln genom att bygga upp och bryta ner precis som livmoderslemhinnan gör, vilket leder till inre blödningar.

Läs mer om endometrios ›