Vatisa

Behandlingsalternativ för metastaserande eller avancerad prostatacancer

När prostatacancer har spridit sig till ställen i kroppen som inte är nära din prostata, det kallas avancerad prostatacancer. Det är också kallas metastaserande prostatacancer. Din läkare kan föreslå en eller flera av dessa behandlingar om du har avancerad prostatacancer.

  • Hormonbehandling. Målet för hormonbehandling är att sänka eller blockera manliga hormoner, såsom testosteron, som orsakar cancer att växa. Detta kan göras på ett par olika sätt. Ett sätt är att få hormon skott varje månad eller var flera månader. Ett annat sätt är att genomgå en operation som tar bort testiklarna, som producerar testosteron. Piller kan också vidtas för att hjälpa till att kontrollera hormoner, även om dessa inte brukar användas som den enda formen av hormonbehandling. Hormonbehandling botar inte prostatacancer, men det saktar tillväxten. Denna behandling kan användas för sig, eller den kan kombineras med intern eller extern strålning.

  • Strålbehandling. Om cancern har spridit sig långt från din prostata, kan du ha yttre strålning, även kallad XRT, för att lindra smärta eller andra symtom. Du får extern strålning genom att ha en maskin direkt strålning från utsidan av kroppen. Om cancern har spridit sig till många platser, till exempel flera olika ben, kan du få en injektion av ett radioaktivt läkemedel istället.

  • Cytostatika. Cytostatika är användningen av läkemedel för att bromsa tillväxten av cancer och minska symtomen. Cytostatika är oftast rekommenderas om cancer har slutat svara på hormonbehandling. Cytostatika botar inte cancern. Det kan minska smärta i samband med prostatacancer, krympa tumören, minskar nivåerna av PSA, och har visat sig hjälpa vissa människor lever längre.

Du bör också lära dig allt du kan om din sjukdom och behandlingsmetoder så att du kan hjälpa till att fatta beslut om din vård. Ett av de bästa sätten att få den information du behöver är att be din läkare och annan vårdpersonal. Se till att du frågar hur behandlingen kommer att förändra ditt dagliga liv. Ta reda på hur din kost kan behöva förändras och hur du kommer att se ut och kännas. Fråga hur framgångsrik behandlingen oftast är och ta reda på om risker och eventuella biverkningar.