Vatisa

Prostatacancer

Prostatacancer fakta

Prostatacancer är en typ av cancer som påverkar prostatakörteln. Det är en av de vanligaste cancerformerna bland män. Läs mer ›

Symtom: tecken och symtom på prostatacancer

Det finns vanligtvis inga särskilda tecken eller symptom på tidig prostatacancer. En prostataspecifikt antigen (PSA) blodprov och digital rektal examen (DRE) kan ge den bästa möjligheten att identifiera prostatacancer i ett tidigt stadium, men dessa tester kan ha nackdelar. Prata med din läkare om huruvida prostatacancerscreening är rätt för dig.

Läs mer om prostatacancer ›

Behandling: En rad behandlingsalternativ

Om din läkare har sagt att du har prostatacancer, kan du snart inför ett svårt val av behandlingsalternativ. En undersökning av urologer och onkologer som publiceras i Journal of European Medical Association (JAMA) fann att även urologer och onkologer strålning överens om en rad olika frågor som rör upptäckt och behandling av prostatacancer, rekommenderar de oftast den behandling som de erbjuder.

Läs mer om behandling av prostatacancer ›

Att leva med: prostatacancer och PSA-screening

Om du kunde hitta ett screeningtest kan upptäcka en potentiellt dödlig cancer, skulle det hyllas som en livräddare och allmänt rekommenderas, skulle inte det? Inte nödvändigtvis. Det faktum att prostataspecifikt antigen (PSA) blodprov upptäcker prostatacancer i ett tidigt skede är ostridigt. Men om det ska användas som en rutinmässig screening verktyg är en av de mest kontroversiella frågorna i män hälsa idag.

Läs mer om att leva med prostatacancer ›