Vatisa

Rökavvänjning översikt

Fakta rökavvänjnings

Rökavvänjning används för att beskriva den kombination av läkemedel och hjälpmedel, förändringar i personliga vanor, och känslomässigt stöd att hjälpa rökare att sluta röka.

Om du har försökt sluta röka tidigare utan framgång, kanske du känner dig osäker på om du kan sluta för gott. Du kan också undra hur man förbereder sig för en så stor förändring. Börja med att lära sig allt du kan om hälsoriskerna med rökning.

Cigarettrökning skadar nästan alla organ i kroppen. Rökrelaterade sjukdomar orsakar nästan en av fem dödsfall varje år i USA När du röker, gifter transporteras med blodet till alla organ i kroppen. Samtidigt, kolmonoxiden i cigarettrök håller röda blodkroppar från att så mycket syre som normalt. Som ett resultat, är de celler i hela kroppen berövas det syre som de behöver för att fungera korrekt.

Rökning ökar risken för dessa hälsoproblem: försvagade ben och höftfrakturer hos äldre kvinnor, cancer i blodet, livmoderhalsen, bukspottkörteln, magen, njurar och urinblåsa, grå starr, tandköttsinflammation och tandlossning, skador på immunsystemet och ökad risk för infektion, fertilitetsproblem hos kvinnor, magsår, graviditetskomplikationer och för tidig födsel.

I det långa loppet, cigaretter råna många rökare i livet självt. Människor som röker förlorar i genomsnitt 13 till 14 år från deras liv. Hälften av alla livstids rökare dör tidigt från rökrelaterade orsaker.

Trots dessa dystra statistik, det finns goda nyheter också. För en sak, det är aldrig för sent att stöta ut det sista cigarett. Fördelar börjar så fort du slutar. Inom 20 minuter efter att sluta, sjunker din puls. Inom 12 timmar, kolmonoxid i blodet återgår till det normala. Ju längre du stannar sluta, desto fler förmåner får du se. Inom ett år kommer din ökade risken för kranskärlssjukdom sjunka till hälften av en rökare. Inom 15 år, är din risk att för en rökare.

Om du är rökare, sluta röka är det viktigaste steget du kan ta för att öka längden och förbättra kvaliteten på ditt liv. Nedan följer en sammanfattning av de senaste rökning tekniker upphörande. Din läkare kan hjälpa dig att avgöra vad som fungerar bäst för dig.

Nikotin-ersättningsterapi (NRT) hjälper många människor att sluta röka. NRT ger dig nikotin utan att andra skadliga delar av tobaksrök. NRT gör att du kan fokusera på att förändra ditt beteende. Du kan sedan avvänja kroppen från nikotin. Fem typer av NRT produkter finns tillgängliga. Nikotintuggummi, plåster och sugtabletter kan köpas över disk. Nikotin sprayer och inhalatorer är tillgängliga genom recept. Om du är gravid eller har en hjärtsjukdom bör du tala med din läkare innan du använder någon av dessa produkter.

Två icke-nikotin läkemedel har också visats för att hjälpa rökare att sluta. Bupropion (Zyban) påverkar kemikalier i hjärnan som är involverade i suget efter nikotin. Vareniklin (Chantix) agerar på delar av hjärnan som påverkas av nikotin. Detta skär de behagliga effekterna av rökning och minskar abstinensbesvär.

Också fråga om rådgivning och stödprogram. Sluta-röka-program som fungerar bäst kombinerar medicinering med rådgivning och stöd. Bortsett från din läkare, andra källor för remisser inkludera ditt lokala sjukhus, hälso-avdelning, eller den europeiska Cancerfonden.