Vatisa

Rökavvänjning

Fakta rökavvänjnings

Rökavvänjning används för att beskriva en kombination av medicin och hjälpmedel, förändringar i personliga vanor, och känslomässigt stöd som hjälper rökare att sluta röka. Läs mer ›

Tips för en lyckad sluta röka dag

Du har gjort dina läxor, gjort din plan, kastade ut alla dina cigaretter och nu den stora dagen är här: Dag ett av din plan för att sluta röka. Om du kan göra det genom denna första dag och denna första veckan, när abstinensbesvär är som värst, kommer du att vara på väg till framgång.

Få tips för framgång ›

Rökning: sanning och konsekvenser

Funderar du på att ge upp cigaretterna? Om du har provat tidigare utan framgång, kanske du känner dig osäker på om du kan sluta för gott. Du kan också undra hur man förbereder sig för en så stor förändring. Börja med att lära sig allt du kan om hälsoriskerna med rökning. Sedan överväga hur sparka vanan kommer att påverka din hälsa och liv. Slutligen, beväpna dig med den senaste tekniken som kan hjälpa rökare sluta. Det finns nu fler hjälpmedel för att hjälpa rökare att bli ex-rökare än någonsin tidigare.

När du röker, är gifter transporteras med blodet till alla organ i kroppen. Samtidigt, kolmonoxiden i cigarettrök håller röda blodkroppar från att så mycket syre som normalt. Som ett resultat, är de celler i hela kroppen berövas det syre som de behöver för att fungera, den europeiska Lung Association (ALA) säger.

Läs mer om rökavvänjning ›

Rökavvänjning: släcka elden

I en ideal, icke-beroendeframkallande värld, idén att varje år, skulle rökning står för nästan en av fem dödsfall i Europa gör rökare vill sluta. Eller skulle vetskapen om att rökning orsakar allt från cancer och hjärtsjukdomar till reproduktiva frågor och andningsproblem vara tillräckligt för att göra vem som helst avstå från att någonsin tända upp igen. Faktum är att användningen av tobak är den vanligaste förebyggbara dödsorsaken. Trots detta är att sluta inte lätt.

Den kommer verkligen ner till nikotin. Nikotin är starkt beroendeframkallande och finns i alla tobaksprodukter. Det är inte konstigt att så många före detta rökare säger att ge upp cigaretterna var en av de svåraste de någonsin har gjort. Rökning kan göra att du känner dig lugn och nöjd-men det är där cykeln startas. Ju mer du röker, desto mer nikotin du behöver för att känna så. Det blir en normal del av vardagen.

Lära sig mer om att släcka elden ›

Det är aldrig för sent att sluta röka

När du har fått diagnosen cancer - särskilt lungcancer - kan det vara svårt att tänka eller prata om att sluta röka. Varför? Eftersom du röker trots att alla vet att rökning är dåligt för hälsan. Och alla vet att det kan orsaka cancer. Dessutom vet vi också att sluta är svårt.

Under årens lopp, kanske du har försökt att sluta. Eller kanske du ville, eller planeras på det, men aldrig gjorde. Nu när du står inför cancer, kan du bli överväldigad med skuld, eller fokuserad på din behandling. Du kanske inte ens tänker på att sluta röka. Eller du kanske tänker, "Jag har cancer,. Det är ingen mening nu"

Läs mer om att sluta ›

Hjälp för din rökning vana

Om du är rökare, sluta röka är det viktigaste steget du kan ta för att öka längden och förbättra kvaliteten på ditt liv, enligt US Surgeon General.

Att sluta röka är inte lätt, men det kan göras. För de flesta människor, är det bästa sättet att avsluta en kombination av medicin, en metod för att ändra personliga vanor och känslomässigt stöd.

Här är en genomgång av sluta-röka hjälpmedel, från Europeiska Cancer Society (ACS).

Dessa fläckar tillhandahålla en uppmätt dos av nikotin genom huden. Eftersom nikotin doser sänks genom att byta plåster över en kurs av veckor, är tobaks användaren avvanda från nikotin.

Läs mer om rökvanor ›

Att upprätthålla vikt när du har slutat röka

Du behöver nu en annan ursäkt om du inte har slutat röka för att du är orolig för att du kan gå upp i vikt.

Även om folk i allmänhet upp i vikt när de slutar röka, kan du minska dina chanser att lägga till extra pounds genom att vidta åtgärder för att förhindra det. Att vara medveten om situationer där du kan frestas att äta för mycket och ta fram strategier för att klara av dessa fall är din bästa insats.

Följande förslag kan hjälpa dig att behålla din vikt när du slutar röka.

Ta en promenad, cykla, dansa eller göra någon annan aerob aktivitet du tycker är en viktig del av ett viktminskningsprogram. Försök att motionera minst 30 till 60 minuter på de flesta dagar i veckan.

Läs mer om rökavvänjning ›

Hur att sluta röka, igen

Om du är som de flesta rökare som har försökt att sluta, kanske du har försökt utan framgång flera gånger. Men du kan försöka igen och lyckas.

Färre än en fjärdedel av de som försöker sluta har möjlighet att göra det längre än tre månader innan du fortsätter att röka, enligt European Public Health Association. Kvinnor tycker oftast det svårare att sluta än män, även om kvinnor har en högre risk för rökrelaterade sjukdomar.

Följande förslag kan hjälpa dig att sluta, igen, för gott.

Om du återfall, är det första du bör inte ge upp. I stället göra en bedömning av situationen. När började återfall start och vad som orsakade det?

Lär dig att sluta röka ›