Vatisa

Du kan bo rökfri

Det är svårt att sluta röka. Och för många människor, är det ännu svårare att hålla från att starta igen. För rökare dock stanna borta från cigaretter och tobak i någon form är den sista och viktigaste steget i processen.

Så vad är hemligheten till framgång?

"De flesta som slutat röka för gott har möjlighet att göra detta genom att granska de skäl som inspirerade eller drev dem att sluta i första hand", säger Dawn Wiatrek, Ph.D., chef för Europeiska Cancerfondens Quitline program. "Om du har slutat och du kämpar för att stanna rökfri, kan du använda samma metoder som du gjorde för att hjälpa dig att göra det genom indragning."

Dessa ytterligare strategier kan hjälpa.

Ha en plan

Vet dina triggers för att vilja en cigarett och fundera ut en plan för att ta itu med dem. Till exempel, om du brukade röka när du drack alkohol, försöker undvika situationer där drickande är sannolikt att hända.

Rida ut en önskan

Det kommer att försvinna, men tills det gör det, har ersättnings beteenden på plats för att ta dig igenom.

Inte ens en

Påminn dig själv att det finns något sådant som att bara ha en cigarett.

"Det bästa du kan göra för att hålla rökfri är att undvika rökning även en cigarett," Dr Wiatrek säger.

Men om du gör, inte slå upp dig själv om det och inte faller i allt-eller-inget tänkande-mening tror inte eftersom du rökt en cigarett, kan man lika gärna röka ett helt paket.

"I stället, börja om med självkännedom du fortfarande en ex-rökare som har haft en slip upp, och du inte är en rökare," Dr Wiatrek säger.

Lär av dina slip

Skillnaden mellan en slip och ett återfall är inom din kontroll. Du kan använda slip som en ursäkt för att gå tillbaka till att röka, eller så kan du titta på vad som gick fel och förnya ditt engagemang för att hålla sig borta från cigaretter för gott.

Och även om du gör återfall, inte bli avskräckt.

"Mycket få människor har möjlighet att sluta på första försöket," Dr Wiatrek säger. "De flesta människor tar sex till åtta försök innan de är kan sluta, och varje gång du avslutar, lär dig något om dig själv så att du kommer att bli bättre förberedd nästa gång du slutar röka."