Vatisa

Live av fakta

Vad är sant och vad som inte när det kommer till AIDS? Här är en titt på några vanliga myter kring HIV-infektion och AIDS.

Myt: Hiv och aids är desamma.

Fakta: HIV eller humant immunbristvirus, är det virus som orsakar aids. När någon har hiv, betyder det att han eller hon har blivit smittad med humant immunbristvirus. HIV kan skada immunförsvaret så att du inte kan kämpa mot andra infektioner och sjukdomar. De flesta människor med hiv så småningom kommer att utveckla AIDS eller förvärvad immunbrist syndrom. Detta är den mest avancerade stadier av HIV-infektion, och innebär att immunförsvaret har blivit allvarligt skadad. Ungefär hälften av hiv-smittade utvecklar aids i 10 år. AIDS är ett syndrom, en grupp av symtom som kollektivt indikerar en sjukdom. I fallet med AIDS, kan symptomen innefatta utveckling av vissa nya infektioner och cancer, och en minskning i antalet av vissa celler i immunsystemet. Aids orsakar slutligen döden.

Tillfällig kontakt OK

Myt: Det är inte säkert att vara runt människor som har hiv eller aids.

Fakta: Det är säkert att arbeta med, gå till skolan med och leva med människor som har hiv eller aids. Du kan inte få hiv eller aids genom vardaglig kontakt, t.ex. att skaka hand, kramas eller använda objekt (till exempel en telefon eller toalettsits) som har berörts av en person som har hiv. Du kan inte få hiv från en smittad person hostar, nyser, svett, tårar, urin eller avföring. Hiv sprids inte genom bitande insekter.

HIV bor i blod, sperma och vaginal vätskor av den smittade personen. Det enda sättet du kan få HIV är om någon av dessa infekterade vätskor hamnar i blodet. Detta kan hända om du har analt, oralt eller vaginalt sex med någon som har hiv eller aids. Det kan också hända om vätskan går in i kroppen genom ett snitt i huden. Du kan få hiv genom att använda osteriliserade nålar för tatuering, piercing eller att injicera läkemedel som tidigare användes på någon smittad med hiv. Kvinnor kan överföra hiv till sina barn under graviditet, förlossning eller amning. HIV inte överlever väl utanför kroppen, vilket gör det möjligt att fånga HIV från vardagliga föremål väldigt osannolikt.

Myt: Det finns inte mycket jag kan göra för att skydda mig själv.

Fakta: Du kan göra mycket för att skydda dig. Det enda sätt att vara säker på att du inte kommer att få HIV är att inte ha sex, inte använda nålar som tidigare använts av en smittad person och inte har en blodtransfusion med infekterat blod eller blodlevringsfaktorer.

Om du väljer att ha sex, forskning visar att du kan skydda dig själv genom att göra dessa saker:

  • Innan att ha sex för första gången med en person, bör båda parter få ett HIV-test.

  • Begränsa dina sexuella partners till de som du vet inte har några könssjukdomar eller hiv.

  • Använd en ny latex kondom på rätt sätt varje gång du har analt, oralt eller vaginalt sex.

Använd aldrig en nål som någon annan har använt.

Innan donerat blod screenas för HIV-infektion och innan värme behandlar tekniker för att förstöra HIV i blodprodukter infördes, skulle HIV överföras genom transfusioner av smittat blod eller blodkomponenter. I dag, på grund av blodscreening och värmebehandling, är risken att få hiv från sådana transfusioner extremt liten.

Många drabbade

Myt: Människor som jag inte får hiv eller aids.

Fakta: Det är vad du gör, inte vem man är, som räknas. HIV infekterar alla sorters människor, inklusive de av olika raser, åldrar och inkomstnivåer.

Myt: Jag är bättre att inte veta om jag är smittad.

Fakta: Om du har hiv, ju tidigare du ta reda på, ju tidigare du kan få det stöd du behöver. Det finns inget botemedel mot hiv, men läkemedel mot hiv och aids hjälpa vissa människor lever längre och friskare liv. Du kan också vidta åtgärder för att skydda din partner från att få HIV.