Vatisa

Hepatit

Hepatit fakta

Hepatit är en inflammation i levern, vilket resulterar i levercellskada och förstörelse. Enligt Centers for Disease Control and Prevention, i USA, uppskattningsvis 800.000 till 1,4 miljoner människor har hepatit B-infektioner. Läs mer om hepatit ›

Symtom på hepatit

Illamående är ett mycket vanligt symptom som ofta beskrivs som en känsla av illamående eller wooziness, eller ett behov av att kräkas. Illamående följer med ett brett utbud av lätta till allvarliga infektioner, sjukdomar, sjukdomar och skador, och det förekommer i alla åldersgrupper och populationer.

Symptom på illamående kan vara kortvarig och försvinner snabbt, såsom i fallet av matsmältningsbesvär. Men symtomen kan också vara långvariga eller återkomma under en period av dagar, veckor och månader, såsom illamående som orsakas av migrän, cancer, pankreatit, vissa mediciner, eller kropps trauma.

Illamående förekommer med andra symtom som påverkar matsmältningssystemet och andra organ.

Läs mer om symptom på hepatit ›

Behandling för hepatit

Kom ihåg: Inget vaccin eller läkemedel kan förebygga spridning av HCV och hepatit C. Det är upp till dig att hålla andra säkra.

Det är troligt att hepatit C-virus (HCV) hittades vid rutinmässiga leverprover gjordes på blod eller efter att du donerat blod. När hepatit C upptäcks, hjälper en medicinsk utvärdering bedöma om du har leversjukdom. Du kan också ha ett litet prov (biopsi) tas från levern för att se om mediciner kan hjälpa.

För att hålla kroppen stark och möjligen lindra symtom:

  • Undvik att betona levern. Använd inte alkohol och onödiga mediciner-och med over-the-counter läkemedel såsom paracetamol. Dessa kan betona levern.

  • Ät en balanserad kost. En diet med låg fetthalt, högt i fiber, och full av färska frukter och grönsaker hjälper dig att behålla din hälsa.

  • Ta läkemedel som förskrivs. För att hjälpa din lever fungerar bättre, kan du få injektioner av ett läkemedel som kallas alfa-interferon 3 gånger i veckan under 6-12 månader. I de flesta fall kommer du också ges ribavirin (ett antiviralt medicinering) för att ta oralt två gånger om dagen. Din läkare kan prata med dig om eventuella biverkningar av behandlingen med dessa läkemedel.

Läs mer om behandling för hepatit ›

Att leva med hepatit

De preteen år är en tid då unga människor experimentera med nya saker och börjar utöva sitt oberoende. Av dessa skäl är det mycket viktigt för ditt barn att vaccineras mot hepatit B. Hepatit B-virus (HBV) sprids genom att ha sex med en smittad person utan att använda kondom och genom att dela kontaminerade nålar. Det också sprids genom oavsiktliga nålstick, som påverkar hälso-och sjukvårdspersonal, eller från en smittad mor till hennes barn under förlossningen.

Hepatit B är en mycket smittsam, sexuellt överförbar sjukdom som orsakas av ett virus som angriper levern och orsaka leverinfektion livslångt, cirros (ärrbildning) i levern, levercancer och död. I Europa är HBV svara för omkring 2.000 till 5.000 dödsfall varje år. Människor i alla åldrar kan bli infekterade med HBV. En person som inte är immuna mot HBV kan smittas genom att komma i kontakt med en liten mängd blod eller kroppsvätskor från en smittad person.

Läs mer om att leva med hepatit ›