Vatisa

Preventivmedel

Preventivmedel

Födelsekontroll, även känd som preventivmedel, hänvisar till någon aktivitet, medicinering, eller utrustning som används för att förhindra graviditet. Läs mer ›

Topp former av preventivmedel

Visste du att oönskade graviditeter står för nästan hälften av alla graviditeter i Europa? Om tiden inte är rätt för dig att bli gravid, kan du vara säker på att det finns många alternativ för sexuellt aktiva kvinnor som inte är redo för eller inte vill ha barn.

Läs mer om de bästa former av preventivmedel ›

Preventivmedel / preventivmedel

Preventivmedel hänvisar till någon aktivitet, medicinering, eller utrustning som används för att förhindra graviditet. Det finns många typer av preventivmedel tillgängliga för kvinnor som inte vill bli gravid. Beslutet om vilken metod som är rätt för dig bör göras med din läkare, och med din partner.

Läs mer om preventivmedel och födelsekontroll ›

Preventivmedel: p-piller

P-piller innehåller hormoner som bidrar till att förhindra graviditet. Hormonerna stoppa äggstockarna från att släppa ett moget ägg. Pillren förskrivs av din läkare. Det finns många typer av p-piller som finns. Om du har biverkningar från en typ av p-piller, berätta för din läkare. Han eller hon kanske kan ordinera ett piller som fungerar bättre för dig.

Läs mer om p-piller ›

Födelsekontroll: kondomer

En kondom är ett hölje som bildar en barriär mellan penis och vagina. Kondomer kan användas ensamt eller tillsammans med andra former av preventivmedel för att ge skydd mot graviditet. Latex kondomer är den enda form av preventivmedel som skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar (STD).

Läs mer om hur effektiva kondomer ›

Spiral (spiral)

En spiral (spiral) är en liten T-formad anordning. Den placeras i livmodern med din läkare. Spiralen förhindrar graviditet genom att ändra miljön inne i livmodern. Det finns 2 typer av spiral: hormonfrigör IUP och hormonfria IUP. Din läkare kan prata med dig om vilken typ är bäst för dig.

Läs mer om spiraler ›

Preventivmedel: tid-release hormoner

Vissa hormoner kan bidra till att förhindra graviditet. Hormoner som de som används i p-piller kan tas i andra former. Dessa måste förskrivas av din läkare. Eftersom det finns väldigt lite för dig att göra, kanske du hittar en av dessa metoder lättare att hålla sig till än piller. Biverkningar för denna metod kommer att variera beroende på vilken typ av tidsutlösande hormon som används. Prata med din läkare för mer information.

Läs mer om tid frisättning hormoner ›