Vatisa

Hjärncancer

Hjärntumör fakta

En hjärntumör är en onormal tillväxt av vävnad i hjärnan. Det kan klassificeras som antingen godartade (icke-cancer) eller elakartad (cancer). Läs mer ›

Symptom: hjärncancer

Brain cancer är en allvarlig form av cancer som uppstår när det finns en okontrollerad tillväxt av cancerceller som bildar en elakartad tumör i hjärnan.

Normalt kommer cellerna i hjärnan som är gamla eller skadade sluta dela sig och dör. Dessa celler ersätts av unga friska celler. Brain cancer uppstår när gamla eller skadade celler fortsätter att dela sig och föröka sig okontrollerat. Dessa onormala celler så småningom utvecklas till en elakartad massa av vävnad (tumör) och tränga ut och förstör friska celler i hjärnan. Som hjärncancer växer, stör den med vitala processer och funktioner i hjärnan och ryggmärgen.

Läs mer om hjärncancer ›

Typer av behandling för hjärntumörer

Olika typer av hjärntumör behandlingar har olika mål. Här är en lista på behandlingar och sina mål.

  • Kirurgi. Målet med operationen är att avlägsna tumören samtidigt som så mycket av hjärnan som möjligt intakt. Det är ofta det första steget i behandling för de flesta hjärntumörer. Kirurgi upprättar en exakt diagnos. Det minskar också den tumörvolym. Ibland kirurgen inte kan ta bort hela tumören, eftersom det är nära vitala hjärnstrukturer. Eller, om tumören har invaderat utrymmet som fingrar i en handske, är det mycket svårt att klippa ut.

  • Strålbehandling. Målet med strålning är att döda cancerceller med användning av röntgenstrålar. Läkare kan använda denna behandling för att krympa en tumör före operation eller för att försöka bli av med några cancerceller kvar efter operationen. Strålbehandling kan också användas som den huvudsakliga behandlingen om kirurgi är inte ett bra alternativ, eller att hjälpa till att lindra symtom som orsakas av en tumör.

Läs mer om behandling av hjärntumörer ›

Att leva med: hantera de kognitiva effekterna av hjärntumörer

Elaines berättelse är inte unik. Hjärntumörer kan påverka din kognition, vilket är din förmåga att tänka, resonera och komma ihåg. Många personer med hjärntumörer har problem med dessa typer av kognition färdigheter också.

  • Koncentration

  • Språkkunskaper

  • Minne

Behandling för tumören, såsom kemoterapi, även kan skada hjärnan och orsaka kognitiva problem. Vissa kallar detta för "cellgifter hjärna." Tala med din läkare för att ta reda på om din behandling kan göra detta. Dessa är några behandlingar som kan orsaka skada.

  • Kirurgi

  • Strålning

  • Kemoterapi

Enligt kliniska experter, kan kognitiva problem påverkar både grundläggande och avancerade funktioner.

  • Grundläggande funktioner är tänkt, uppmärksamhet, och impulsivt beteende

Läs mer om effekterna av hjärntumörer ›