Vatisa

Blödning efter sex

Vad är blödning efter sex?

Blödning efter sex är en sjukdom där det finns någon typ av ljus till svåra blödningar från slidan efter vaginala samlag. Blödning efter kön, även känd som blödning efter samlag, kan vara resultatet av en mängd olika sjukdomar eller sjukdomar som innefattar:

  • Onormal tillväxt (t.ex. polyper eller myom) i livmoderhalsen eller i livmodern

  • Onormala celler i livmoderhalsen (möjligen precancerösa celler)

  • Infektion eller inflammation i slidan, livmodern eller livmoderhalsen

  • Malignancy (cancer)

  • Trauma till slidan eller livmoderhalsen

Blödning efter sex är inte normalt. Men många bakomliggande orsaker till blödning efter sex, som vaginal torrhet och cervixdysplasi, är mycket behandlingsbara om snabbt diagnostiseras och behandlas. Behandling av blödning efter sex varierar och är anpassad till det enskilda fallet, den underliggande orsaken, svårighetsgraden av symtomen, och förekomsten av eventuella komplikationer.

Ibland blodig urin, vilket är på grund av blödning från urinvägarna, eller blodig avföring, vilket är på grund av blödning från mag-tarmkanalen, kan misstas för vaginal blödning efter sex. Oförklarlig blödning bör utvärderas av din läkare.

Vissa typer av blödningar efter sex kan bero på allvarliga, till och med livshotande, sjukdomar, såsom livmoderhalscancer eller sexuellt överförbara sjukdomar ( STD ). omedelbart uppsöka vård om du upplever blödning efter sex, även om det är lätt spotting. Tidig diagnos och behandling av blödningar efter sex minskar risken för allvarliga komplikationer, såsom infertilitet och metastaserande livmodercancer.

Symptom

Vilka andra symptom kan uppstå med blödning efter sex?

Blödning efter kön kan förekomma med andra symtom beroende på den bakomliggande sjukdomen, rubbningen eller sjukdomen. Till exempel kan blödning efter sex på grund av vaginal torrhet inträffa med andra symptom på klimakteriet såsom humörsvängningar och upphörande av menstruationer.... Läs mer om blödning efter sex symtom

ORSAK

Vad orsakar blödning efter sex?

Blödning efter sex, även om det består av ljus spotting, är inte normalt. Blödning efter sex kan orsakas av en relativt liten sjukdom, såsom torrhet i slidan, men det kan också orsakas av allvarliga eller livshotande sjukdomar, såsom livmoderhalscancer eller inflammatoriska sjukdomar.... Läs mer om blödning efter sex orsaker

Fler artiklar

Mest populära

Din hälsa

Din hälsa

Människor som är aktivt engagerade i deras sjukvård är friskare och lever längre.