Vatisa

Hur att kontrollera dina sjukvårdskostnader

De beslut vård du gör har en stor inverkan på ditt liv och din plånbok. För att få bäst valuta för din vård dollar, är det första steget för att förstå din plan.

Hälso-planer som erbjuds av arbetsgivare kommer i allmänhet i en av tre typer, beroende på patient Advocate Foundation:

 • Fullt finansierad / fullt försäkrade. Detta är en grupp plan kontrakte med ett försäkringsbolag och betalas av de anställdas premier. Täckningen styrs av vad försäkringsbolaget erbjuder.

 • Själv finansieras med tredje part. Detta är en hälso-plan som erbjuds av arbetsgivare som betalar sin egen sjukvård påståenden utan avtal med ett försäkringsbolag för att hantera fördelarna. De anställdas premier används för påståendena. Täckningen bestäms av arbetsgivaren eller av vad försäkringsbolaget erbjuder.

 • Själv försäkrade. Detta är en hälso-plan som erbjuds av arbetsgivare som behandlar och betalar vårdkrav. De anställdas premier används för påståendena. Täckningen bestäms av arbetsgivaren.

Din hälsa plan

Sjukförsäkring planer är komplicerad, men ju mer du vet om din plan, det mer kostnadseffektivt sätt kan du använda det. Om du har frågor, kontakta din hälsa plan administratör eller förmåner samordnare.

 • Vet dina fördelar. Att läsa din plan och eventuella uppdateringar när de kommer kan hjälpa dig att bli medveten om vilka tjänster som omfattas och de begränsningar, undantag och maximala utbetalningar. Välj en skyddsnivå som möter, men inte överskrider, vad du och din familj behöver. Om en förmån som du vill ha inte omfattas av planen, tala med din arbetsgivare om att lägga till denna förmån. I många fall, om en arbetsgivare vill täcka en förmån, den sjukförsäkring plan kan modifieras för att inkludera det.

 • Lär dig hur mycket du måste betala. Hälsa planer ber dig oftast att betala en del av förmånen kostnaden, i form av självrisker, egenavgifter eller fasta avgifter. Använd fördelar klokt att spara på out-of-utlägg.

 • Lär dig att få täckning. Följ din planens riktlinjer för att få remisser till specialister, upptas till ett sjukhus, att få en andra åsikt eller har ett screeningtest.

 • Vet hur du ringer. Du ska veta vem man ska ringa för att lära sig om fördelarna, ställa frågor om fakturering, lösa ett problem, få en remiss eller hitta råd om förebyggande åtgärder.

Din läkare

De flesta av dina vårdkostnader börjar med din läkare. Kommunicera med din läkare om din vård säkerställer att du får rätt behandling utan att betala för extra tester eller mediciner som du inte behöver.

 • Lär dig hur du ringer. Kan du be en sjuksköterska eller läkare rutin frågor över telefon, eller måste man boka tid? Kan du få ett recept via telefon?

 • Använd egenvård klokt. Innan du ringer doktorn, ringa en sjuksköterska råd linje eller använda någon liknande alternativ din hälsa plan kan erbjuda. Själv behandla förkylningar, ont i magen och andra mindre åkommor.

 • Förbered för mottagningsbesök. Var noga med att ge läkaren all information som behövs för att göra en diagnos. Detta inkluderar dina journaler, anamnes och en lista på de mediciner du tar. Ta med en lista med frågor som du vill diskutera.

 • Lär dig allt du kan om din sjukdom och behandlingsalternativ. Du kan få information från böcker, din läkare, medicinska organisationer och online. Förstå din sjukdom kommer att hjälpa dig att göra bättre val sjukvård.

 • Fråga om mindre kostsamma behandlingar. Till exempel, om din läkare ordinerat en märkes medicinering, fråga om en generisk medicin skulle fungera lika bra.

 • Följ igenom. När du går med på att en behandlingsplan, tar mediciner som före och hänga med alla sjukdomsbehandling och förebyggande steg din läkare rekommenderar.

 • Vet vad du ska göra om ett påstående förnekas. De flesta planer måste säga inom 90 dagar, om en fordran har nekats. Vet rutiner att följa om du vill söka återföring av en förnekat påståendet.

Utökad täckning

Om du förlorar ditt jobb eller sluta, kanske du kan fortsätta din nuvarande sjukförsäkringen under en begränsad tid. Denna utökade täckning kallas COBRA, för den federala lagen som tillåter det. Du kommer att få betala för täckning, men det kan du bo med din nuvarande planen tills du kan få en ny politik. Fortsatt täckning är viktigt, eftersom vissa kroniska sjukdomar som diabetes kanske inte omedelbart omfattas av din nästa sjukförsäkring politik om upphör de nuvarande planen.