Vatisa

Genetik och cancer - Beskrivning av kromosomer

Anatomi av en cell

Vad är en kromosom?

Den mänskliga kroppen består av celler. Till exempel, när du har en solbränna och din hud peeling, då du sprider hud "celler." I centrum av varje cell är ett område som kallas kärnan. Mänskliga kromosomer finns inne i cellkärnan. En kromosom är en struktur som innehåller dina gener. Dina gener bestämmer dina egenskaper, såsom ögonfärg och blodgrupp.

Hur kromosomerna ärvt?

Det vanliga antalet kromosomer inuti varje cell i din kropp är 46 totalt kromosomer eller 23 par. Du ärver hälften av dina kromosomer (en medlem av varje par) från din biologiska mor, och den andra halvan (den matchande medlem i varje par) från din biologiska far.

Forskare har numrerat kromosomparen 1-22, med den 23: e paret märkt som X: s eller Y, beroende på strukturen. De första 22 par kromosomer kallas "autosomer", som är kroppens kromosomer. Den 23: e par kromosomer är kända som "könskromosomer," eftersom de avgöra om någon kommer att vara född man eller kvinna. Kvinnor har två "X"-kromosomer, medan män har en "X" och en "Y" kromosomen. En bild av alla 46 kromosomer i sina parvis, kallas en karyotyp. En normal kvinnliga karyotyp är skriven 46, XX, och en normal manlig karyotyp skrivs 46, XY.