Vatisa

Hudcancer

Skin cancer fakta

Hudcancer är en sjukdom som elakartade, eller cancer, celler bildas i vävnaderna i huden. Läs mer ›

Symtom på hudcancer

Melanom är cancer i celler som ger huden dess färg. Den utvecklar när dessa celler förändras och föröka sig aggressivt. Antalet fall av melanom, den dödligaste formen av hudcancer, ökar snabbare än någon annan cancer.

Läkarna är inte säker på varför melanom priser skjuter i höjden. Det kan vara från att spendera för mycket tid i solen vid utomhusaktiviteter. Det kan också bero på globala förändringar, såsom uttunningen av ozon, som absorberar många av solens skadliga strålar.

Din mönster av solexponering tycks påverka risken att utveckla melanom mer än den totala mängden solexponering under din livstid. Korta skurar av intensiv sol verkar mest farligt, speciellt om du blir solbränd. Att vara ute i solen kan orsaka förändringar (mutationer) i hudceller gener. Forskare har nyligen hittat flera genmutationer som delas av många melanomtumörceller. Det är troligt att en eller flera av dessa mutationer börjar cancern.

Läs mer om symptom på hudcancer ›

Behandling för hudcancer

Särskild behandling av hudcancer kommer att avgöras av din läkare baserat på:

  • din ålder, allmänna hälsa och sjukdomshistoria

  • omfattningen av sjukdomen

  • din tolerans för vissa läkemedel, förfaranden, eller terapier

  • förväntningar på sjukdomsförloppet

  • din åsikt eller önskemål

Läs mer om behandling för hudcancer ›

Att leva med hudcancer

Alla gillar att ha roligt i solen. Men hela denna tid att njuta av solens strålar kan komma till en kostnad. Ju mer din hud utsätts för solens skadliga UV-strålar, desto högre risk för hudcancer. Så här är tips för dig att hålla dig säker i solen-och fortfarande ha kul.

Om det är möjligt, undvika att vara i solen från 10:00 till 04:00 Det är när solens strålar är den mest skadliga för kroppen.

Lär dig fler sätt att hålla säkert i solen ›