Vatisa

Få testas för en tyst STD, klamydia

Klamydia är en sexuellt överförbar sjukdom (STD) orsakas av bakterien Chlamydia trachomatis. Klamydia är den vanligast rapporterade bakteriella STD i Europa, enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Det är känt som en "tyst" sjukdom eftersom den sällan har symtom.

Om den inte behandlas, men kan klamydia orsaka allvarliga komplikationer och infektioner för både män och kvinnor.

Klamydia kan smitta från en person till en annan genom oralt, vaginalt eller analt sex med en smittad partner. Re-infektioner kan uppstå om sexuella partners är smittade och inte behandlas.

Klamydia är vanligt bland high school och college-äldre kvinnor, och i mindre utsträckning bland medelålders och äldre kvinnor. CDC säger att detta beror på att kvinnor i 30-årsåldern och äldre vanligtvis har lugnat ner sig med en partner.

Symptom

Ungefär tre fjärdedelar av smittade kvinnor och ungefär hälften av smittade män har inga symptom, säger CDC. Om man får symtom, de brukar visas inom en till tre veckor efter exponering.

Hos kvinnor, bakterierna initialt infektera livmoderhalsen och urinröret. Symptomen kan inkludera ovanliga flytningar, blödningar vid samlag eller mellan perioderna, sveda vid urinering, nedre delen av ryggen eller buksmärtor och smärta med samlag. Män kan också ha smärta vid urinering, eller de kan märka en brännande och klåda runt, eller utsläpp från, penis, eller smärta och svullnad i testiklarna.

Infektionen kan röra sig inuti kroppen, om den inte behandlas, och ge upphov till två mycket allvarliga sjukdomar. Hos kvinnor kan den orsaka inflammatoriska sjukdomar (PID). Hos män kan detta orsaka epididymit, en inflammation i röret som transporterar spermierna från testiklarna. Båda dessa sjukdomar kan leda till infertilitet.

Bakterierna kan orsaka en inflammerad ändtarm från analt samlag, en inflammation i slemhinnan i ögat ("röda ögon"), om bakterierna är närvarande under förlossningen, samt en halsinfektion från oralsex med en smittad partner.

Om du märker något av ovanstående symptom, tala med din vårdgivare.

Behandling och förebyggande

Aktuella medicinska riktlinjer rekommenderar att alla sexuellt aktiva kvinnor som är yngre än 25 screenas årligen för klamydia. För kvinnor som är äldre än 25, är screening baserad på totala risken och exponering. Din vårdgivare kommer först skärmen för klamydia med en kultur under en gynekologisk undersökning, en svabb-test (för män) eller ett urinprov. Om du är smittad med Chlamydia trachomatis, kommer din läkare att ge dig ett recept för ett antibiotikum. En gravid kvinna också kan behandlas för en klamydiainfektion med antibiotika. De vanligast använda läkemedel är en enda dos av azitromycin eller en vecka av doxycyklin, även om detta inte är föreskriven för gravida kvinnor. Re-infektion är vanlig och kan inträffa inom några månaders behandling. På grund av detta, är rutinmässig screening fortfarande rekommenderas efter behandling.

För att förhindra klamydia, experter erbjuder dessa rekommendationer:

  • Använd alltid manliga latex kondomer korrekt under vaginala, anala och orala samlag / sex.

  • Inte ägna sig åt oskyddat sex om inte båda parter har haft en grundlig STD examen och testning.

  • Känn din partners sexuella sjukdomshistoria.

Infekterade män och kvinnor som inte har några symptom kan passera bakterier på sina sexpartners utan att veta det, enligt National Institutes of Health (NIH). NIH rekommenderar att om du har flera sexpartners, och särskilt om du är en kvinna yngre än 25, bör du testas för klamydia regelbundet, även om du inte har några symtom.

Att få en regelbunden checkup är ett av de viktigaste sätten du kan bidra till att förebygga allvarliga problem från klamydia.