Vatisa

Buksmärta

Vad är buksmärtor?

Buksmärta är någon smärta eller obehag som uppstår mellan den nedre delen av bröstet och ljumsken. Vanligtvis kallas "magen", buken består av många organ, inklusive magsäcken, tarmar, lever, gallblåsa, bukspottkörtel, matstrupe, och många blodkärl. Buksmärta kan generaliseras, som förekommer i hela buken, eller den kan vara närvarande i ett litet område av magen.

Buksmärta är ett symptom på en bred variation av lindriga till allvarliga sjukdomar, störningar och sjukdomar, såsom dålig matsmältning, stress, infektioner, gallsten, inflammation, intestinal obstruktion, magsår och cancer. Buksmärta kan också förekomma som en biverkning av medicinering.

Beroende på orsaken, kan buksmärtor pågå en kort stund, till exempel när den sker från matsmältningsbesvär till följd av att äta rik mat. Buksmärta kan även pågå under en längre tid, till exempel när det är på grund av kronisk pankreatit, magcancer, eller gastroesofageal refluxsjukdom ( GERD ). Långsiktig buksmärta kan vara kontinuerliga eller uppträder sporadiskt.

Buksmärta kan beskrivas som mild till svår, akut, pågående eller krampliknande. Medan de flesta människor kommer att uppleva buken smärta i livet, är det sällan orsakas av ett allvarligt medicinskt problem.

Men buksmärtor som är associerad med blodiga kräkningar, blodig avföring, yrsel, utspänd buk, svimning, andnöd, eller gulfärgad hud ( gulsot kan) vara ett tecken på en allvarlig, potentiellt livshotande sjukdom och bör omedelbart utvärderas i en nödsituation inställning. Om din buksmärtor är ihållande eller orsakar dig problem, kontakta en läkare.

Symptom

Vilka andra symptom kan uppstå med buksmärtor?

Buksmärta kan åtfölja andra symtom, beroende på den bakomliggande sjukdom, åkomma eller sjukdom. Symtom som ofta påverkar mag-tarmkanalen kan även beröra andra kroppens system.... Läs mer om buken smärta symptom

ORSAK

Vad orsakar buksmärtor?

Buksmärta kan vara från infektion, malignitet, inflammation, trauma, obstruktion och andra onormala processer. Relativt milda sjukdomar som matsmältningsbesvär och stressen kan orsaka buksmärtor. Ibland barn säger att de har ont i magen för att de försöker undvika en stressande eller skrämmande situation som, försöker att missa skolan för att undvika problem med kamrater eller vänner. Det är dock alltid viktigt att tänka på och utesluta andra orsaker.... Läs mer om buken smärta orsakar

Fler artiklar