Vatisa

Säkrare riktlinjer kön

Vad är "säker" sex?

Sex i ett monogamt förhållande där ingen av parterna är smittad med en sexuellt överförbar sjukdom (STD) tros vara "säkra". Men många vårdpersonal tror att det egentligen inte finns något sådant som "säker" sex. De tror det enda sättet att vara helt säker är att avstå eftersom alla former av sexuell kontakt bär en viss risk.

Bild av manlig, latex kondom

Till exempel är kissing tros vara en säker aktivitet, men herpes och andra sjukdomar kan kontrakteras på detta sätt.

Bild på en kvinnlig kondom tillverkad av polyuretan

Kondomer är allmänt trott att skydda mot könssjukdomar. Även om det är sant att kondomer är användbara för att förebygga vissa sjukdomar, såsom herpes och gonorré, kan de inte helt skydda mot andra sjukdomar som genitala vårtor, syfilis eller aids.

Riktlinjer för säkrare sex

Begränsa din sexuella aktivitet till endast en partner som har sex bara med dig för att minska exponeringen för sjukdomsframkallande organismer. Följ dessa riktlinjer, vilket kan ge för säkrare sex:

  • Tänk två gånger innan sex med en ny partner. Först diskuterar tidigare partners, historia av sexuellt överförbara sjukdomar och drogmissbruk.

  • Använd kondom. En manlig kondom gjorda av latex eller polyuretan - inte naturmaterial. En kvinnlig kondom tillverkad av polyuretan.

  • Trots att studier visar att nonoxynol-9 spermiedödande medel dödar HIV i laboratorieförsök har det inte fastställts om spermiedödande medel, som används ensamt eller med kondomer, ge skydd mot HIV. Men, Centers for Disease Control and Prevention rekommenderar att latex kondomer, med eller utan spermiedödande medel bör användas för att förhindra sexuell överföring av hiv.

  • För oralsex, att skydda din mun genom att ha din partner använder kondom (man eller kvinna).

  • Kvinnor ska inte douche efter samlag - det skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar, kan sprida en infektion längre in i reproduktionsorganen, och kan tvätta bort spermiedödande skydd.

  • Ha regelbundna Pap-test, bäcken undersökningar och återkommande tester för könssjukdomar.

  • Var uppmärksam på din partners kropp. Leta efter tecken på en öm, blister, hudutslag, eller utsläpp.

  • Kontrollera din kropp regelbundet för tecken på en öm, blister, hudutslag, eller utsläpp.

  • Tänk sexuella aktiviteter annat än vaginalt, oralt eller analt samlag - tekniker som inte innebär utbyte av kroppsvätskor eller kontakt mellan slemhinnor.