Vatisa

Säkrare riktlinjer för ungdomar sex

Vad är "säker" sex?

Bild av manlig, latex kondom

Den enda säker sex är inget sex, enligt de flesta vårdgivare. Avhållsamhet kan vara den enda sanna formen av "säker" sex, eftersom alla former av sexuell kontakt bär en viss risk. Dock kan vissa försiktighetsåtgärder och säkra beteenden minimera en persons risk att smittas av en könssjukdom. Som förälder kan du lära ditt barn om säkrare sex innan han / hon blir sexuellt aktiva.

Att prata med din tonåring om säker sex

Den europeiska Academy of Pediatrics (AAP) rekommenderar att föräldrar börjar prata med barn om sex när de först frågar varifrån barn kommer, oftast i åldrarna 3 och 4. Även om många ungdomar kan säga att de vet allt om sex, har studier funnit att många ungdomar inte helt är informerade om sex och sexuellt överförbara sjukdomar ( STD ).

Som förälder är du den bästa källan till korrekt information för din tonåring. Men många föräldrar är osäkra på hur man börjar prata om säker sex med sina tonåringar. Följande är några tips på hur man kan närma sig frågan om säker sex med din tonåring:

Bild på en kvinnlig kondom tillverkad av polyuretan

 • Tala lugnt och ärligt om säker sex.

 • Öva att prata om säker sex med en annan vuxen innan närmar din tonåring.

 • Lyssna på din tonåring och svara på hans / hennes frågor ärligt.

 • Ämnen som är lämpliga för en säker sex diskussion kan vara: könssjukdomar och förebyggande åtgärder, grupptryck för att ha sex, preventivmedel, olika former av sexualitet och datum våldtäkt.

Andra personer som kan hjälpa prata med din tonåring om sex kan inkludera din tonåring är läkare, en släkting eller en religiös rådgivare. Böcker i ämnet kan också vara till hjälp för att ta itu med obekväma frågor.

Vissa missuppfattningar om "säker" sex:

 • Kyssar är tänkt att vara en säker verksamhet, men herpes och andra sjukdomar kan kontrakteras på detta sätt.

 • Kondomer är allmänt trott att skydda mot könssjukdomar. Även om det är sant att om den används på rätt sätt och konsekvent kondomer är till hjälp för att förebygga vissa sjukdomar, till exempel klamydia och gonorré, kan de inte helt skydda mot andra sjukdomar såsom genitala vårtor, herpes och syfilis.

Riktlinjer för säkrare sex

Begränsa din sexuella aktivitet till endast en partner som har sex bara med dig för att minska exponeringen för sjukdomsframkallande organismer. Följ dessa riktlinjer för säkrare sex:

 • Tänk två gånger innan sex med en ny partner. Först diskuterar tidigare partners, historia av sexuellt överförbara sjukdomar och drogmissbruk.

 • Använd kondom. En manlig kondom gjorda av latex eller polyuretan - inte naturmaterial. Polyuretan bör endast användas om du har en latexallergi. En kvinnlig kondom tillverkad av polyuretan.

 • Trots att studier visar att nonoxynol-9 spermiedödande medel dödar HIV i laboratorieförsök har det inte fastställts om spermiedödande medel, som används ensamt eller med kondomer, ge skydd mot HIV. Men, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rekommenderar att latex kondomer, med eller utan spermiedödande medel bör användas för att förhindra sexuell överföring av hiv.

 • För oralsex, att skydda din mun genom att ha din partner använder kondom (man eller kvinna).

 • Kvinnor ska inte douche efter samlag - det skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar, kan sprida en infektion längre in i reproduktionsorganen, och kan tvätta bort spermiedödande skydd.

 • Se din läkare för regelbundna Pap-test, bäcken undersökningar och återkommande tester för könssjukdomar.

 • Var uppmärksam på din partners kropp - leta efter tecken på en öm, blister, hudutslag, eller utsläpp.

 • Kontrollera din kropp regelbundet för tecken på en öm, blister, hudutslag, eller utsläpp.

 • Tänk sexuella aktiviteter annat än vaginalt, oralt eller analt samlag - tekniker som inte innebär utbyte av kroppsvätskor eller kontakt mellan slemhinnor.