Vatisa

Psykosociala faktorer

Vad är en psykosocial faktor?

Psykosociala faktorer är de faktorer som påverkar en person psykiskt eller socialt.

Vilka är de psykosociala faktorer som är förknippade med prostatacancer?

Varje person är unik, och inte alla män har samma erfarenhet, tankar eller känslor. Dock kan några vanliga känslor och problem vara närvarande när en man får diagnosen prostatacancer, bland annat följande:

  • . Hotade manlighet Prostatakörteln är avgörande för en människas sexuella funktion, möjligheten och faktisk diagnos av prostatacancer kan ingjuta rädsla och ångest för patienter eftersom det hotar deras manlighet. De fruktar att de aldrig kommer att bli en "riktig man" igen i termer av sexuell aktivitet. I stället för att anta en handlingsplan som svar på dessa farhågor, överväga att utbilda dig själv så att du kan fatta de bästa besluten hälso möjligt. Överväganden Behandling varierar, liksom deras effekter på sexuell funktion. Det är normalt att vara rädd, arg eller deprimerad när de får denna diagnos. Den goda nyheten är att prostatacancer är mycket behandlingsbar.

  • Känsla generad eller undvika diskussioner om diagnosen. Patienter, tillsammans med sin partner eller familj, bör göra sitt bästa för att kommunicera om diagnos av prostatacancer, hur det får dem att känna, vad deras förväntningar är, vad deras rädsla är, etc. Prostate cancer påverkar inte bara patienten, utan även de som ligger närmast honom. Beväpna dig och dem omkring dig med information och ta sig tid att lära sig om din cancerdiagnos, riskerna och nyttan med olika behandlingar, och den inverkan de kan ha på ditt liv. Ta tid för dig och dem du älskar att bli informerad.

  • Att vara ärlig med dig själv och med din läkare. Ibland män är generad eller känna skuld för att ignorera eventuella tecken på prostatacancer, eller undvika besök med sin läkare på grund av utformningen av en prostata undersökning. Övriga tider, män undviker att gå tillbaka för att se sin läkare när diagnosen prostatacancer görs, utan istället valt att unna sig med alternativa mediciner, eller helt enkelt förneka diagnosen cancer helt och hållet. Det är ditt ansvar att vara ärlig mot dig själv och din vårdgivare, för att bilda ett partnerskap med din läkare som bygger på uppriktig, ärlig dialog, för att säkerställa bästa möjliga vård. Det är normalt att överväga en andra åsikt och undersöka alla de vårdalternativ som finns för dig, tills du har gjort det bästa valet för dig själv. Var säker på att läkarna förstår att få ett andra utlåtande för att bekräfta diagnosen, eller för att ge ett annat perspektiv på behandlingsalternativ. Framför allt blir en förespråkare för din personliga vård.

  • Att vara rädd för att be om hjälp. Det är normalt att känna sig hjälplös, ensam eller isolerad när man har fått diagnosen prostatacancer. Överväga att gå till en stödgrupp. Du kommer att hitta många andra män som förstår din situation, därför att de har varit där själva. Ta med din partner eller en vän som en stödperson, om du väljer. Du kommer bli förvånad över hur mycket information du kan få från dem som har "varit där" och av mängden stressen elimineras i vetskap om att andra verkligen förstår. Fråga din läkare där grupper prostatacancer support finns i ditt område.