Vatisa

Erektil dysfunktion förutspår hjärtsjukdom

Måndag 18 Januari (HealthDay News) - Erektil dysfunktion är en stark varningssignal om att en människa kan ha en ökad risk för hjärtinfarkt, stroke och andra kardiovaskulära problem, indikerar en långvarig studie.

"Vi såg att justera för ålder och Framingham [Heart Study] riskfaktorer, hade män med erektil funktion fortfarande en 40 procent ökad risk", säger André Araujo, chef för epidemiologi vid New England forskningsinstitut och huvudförfattare till en rapport som publiceras på nätet Jan. 19 i Journal of European College of Cardiology.

Även lägga till erektil dysfunktion i listan med kända riskfaktorer som bestäms av Framingham Heart Study - kolesterol, rökning, högt blodtryck - förbättrar inte förutsäga framtida hjärt-problem, det kan vara en snabb, gratis tillägg för riskbedömning, sade Araujo.

"Om en man presenterar med erektil dysfunktion, bör läkaren arbetar honom upp för kardiovaskulär sjukdom," sade han. "Det är billigt - ja, utan kostnad - utan risk i samband med det."

Studien är den senaste av flera som har länkat erektil dysfunktion till hjärt-kärlsjukdom. Det är att vänta, Araujo sa, eftersom samma artär-blockerande sjukdomar som minskar blodflödet till hjärtat och hjärnan kan också minska flödet till penis.

I studien följdes 1057 män, i åldrarna 40 till 70, under i genomsnitt 12 år. Totalt var 37 procent av män med erektil dysfunktion i kategorin högrisk enligt Framingham standarder, jämfört med 17 procent av män utan erektil dysfunktion.

När länken till kardiovaskulära problem bildades, "vi började modellering för att se om vi lagt erektil dysfunktion till Framingham riskprofil vi kunde omklassificera vissa män," sade Araujo. "Faktum är att det inte göra mycket."

Anledningen är att den Framingham riskprofil är hårt för att förbättra den, sade han. Under årens lopp, studier av ett antal diagnostiska tekniker - inklusive datortomografi skanning och olika molekylära markörer, såsom inflammation relaterad C-reaktivt protein - har visat att inte förbättra den Framingham profilens prognosförmåga.

Men de andra åtgärderna är antingen dyra, kräver blodprov eller bär en viss risk, medan erektil dysfunktion kan bestämmas genom en enkel fråga, sade Araujo.

Så läkarna bör ställa frågan, säger Dr R. Parker Ward, en kardiolog och docent i medicin vid University of Chicago, som har gjort flera studier om erektil dysfunktion och kardiovaskulär risk.

"Varför inte ställa en enkel fråga på kontoret som kommer att avslöja en diagnos mycket tydligt?" Ward sade. "Det är billigare och enklare än att göra en lipid profil eller mätning av högt blodtryck."

Det är information som män bör erbjuda sina läkare, säger Araujo. "Självrapporterad erektil dysfunktion matchar vad urologer säga om frågan," sade han. "Vi borde få ut budskapet: Om du har en erektionsproblem, kontakta din läkare."

Att ha en läkare ställa frågan eller en man erbjuda information kan leda till förebyggande behandling som kan rädda liv, sade Araujo.

"En av de första signalerna om att en kille har hjärt-kärlsjukdom är ofta plötslig död," sade han.

Mer information

Den amerikanska National Kidney och urologiska sjukdomar information clearingorganisationer har mer på erektil dysfunktion.

KÄLLOR: Andre Araujo, Ph.D., direktör, epidemiologi, New England forskningsinstitut, Watertown, Massachusetts, R. Parker Ward, MD, docent, medicin, University of Chicago, januari 19, 2010, tidning Europeiska College of Cardiology, på nätet

Copyright: Copyright © 2010 HealthDay. Alla rättigheter förbehållna.