Vatisa

Hjärtinfarkt

Hjärtinfarkt fakta

En hjärtinfarkt, även kallad hjärtinfarkt, händer när blodflödet till hjärtat blir blockerad, vilket förhindrar tillräckligt med syre från att nå hjärtat. Blockeringen är ofta orsakas av en uppbyggnad av plack i kranskärlen. Läs mer om hjärtinfarkt ›

Hjärtinfarkt förebyggande program

Några av de faktorer som ökar risken för hjärtinfarkt är under din kontroll. Om en läkare har utfärdat en stark varning eller om du vill komma på en väg av hjärthälsa på egen hand, kanske du vill överväga att anmäla sig till en hjärtinfarkt förebyggande program. På så sätt kan du hantera dina personliga hjärtrisker och minska risken att du får en hjärtattack.

Läs mer om vad en hjärtinfarkt förebyggande program kan göra för dig ›

Varningstecken på en hjärtinfarkt hos kvinnor

Tecken och symptom på en hjärtinfarkt hos kvinnor är ofta avfärdas eller tillskrivs andra sjukdomar. Men denna borste-off är en fruktansvärd idé eftersom försena hjärtinfarkt behandling kan innebära skillnaden mellan liv och död. Vilka tecken på en hjärtinfarkt bör kvinnor uppmärksamma? Tips: Det är inte bara bröstsmärtor.

Lär varningssignaler om en hjärtinfarkt hos kvinnor ›

Varningstecken på en hjärtinfarkt hos män

Om du aldrig har haft en hjärtinfarkt är det svårt att föreställa sig vad man kan känna sig som. Men att veta vilka symtom att uppmärksamma kan hålla dig från att fördröja behandlingen och eventuellt rädda ditt liv. Trots vad många tror, ​​är bröstsmärtor inte det enda symtomet. Om bröstsmärtor är närvarande, är det inte alltid plötslig och svår. Symtom på en hjärtinfarkt hos män kan också ske gradvis, subtil, och kommer och går med tiden.

Lär varningssignaler om en hjärtinfarkt hos män ›

Första hjälpen för en hjärtattack: vad ska du göra?

Om någon har en hjärtattack, är det viktigt att de läkare omedelbart så att livräddande åtgärder kan börja så snart som möjligt. Med ingen tid att förlora, vad ska du göra? Det finns några bra åtgärder du kan vidta för att kraftigt minska risken för allvarliga hjärtskador eller dödsfall.

Läs mer om första hjälpen för någon som har en hjärtattack ›

Hur kranskärlssjukdom orsakar en hjärtattack

Kranskärlssjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Europa. Blodkärl som ger näring och syre till hjärtmuskeln kan bli smalare eller blockerad med fet plack eller blodproppar. Svältande hjärtat i blodet gör att vävnaden dör och denna hjärtskada är anledningen till att du kan få en hjärtattack.

Hur kranskärlssjukdom orsakar en hjärtinfarkt ›

Typer av hjärtsjukdom hos kvinnor

Medan hjärtsjukdom är den vanligaste dödsorsaken hos både män och kvinnor, det finns flera överraskande skillnader i hur en kvinnas symptom uppfattas, utvärderas och behandlas. Men att uppmärksamma dessa viktiga skillnader, och ta emot vård från kardiologer kunniga i hjärtsjukdomar hos kvinnor, kan hjälpa kvinnor att få snabb och adekvat vård.

Läs mer om hjärtsjukdomar hos kvinnor ›

Hjärtsjukdom och stroke: vad är sambandet?

Hjärtsjukdom och stroke kan verka som olika sjukdomar, men de är nära relaterade och orsakas av samma sjukdomsprocessen i artärerna. När blodkärlen smal, är blodflödet genom dem begränsad. Utan tillgång till syre och näringsämnen i blodet bär, celler i hjärtat och hjärnan dör.

Läs mer om sambandet mellan hjärtsjukdomar och stroke ›