Vatisa

Kolesterol

Kolesterol fakta

Kolesterol och andra fetter transporteras i blodet i form av sfäriska partiklar som kallas lipoproteiner. De två mest kända lipoproteiner är low-density lipoprotein (LDL) och high-density lipoprotein (HDL). Läs mer om kolesterol ›

Symtom på högt kolesterol

Förhöjt kolesterol orsakar inte symtom, så många människor är omedvetna om att deras kolesterolnivån är för hög, tills den har orsakat symptom på hjärt-kärlsjukdom. Det är därför det är viktigt att ta reda på vad ditt kolesterol är. Om din nivå är hög, kan du vidta åtgärder för att minska den, och på så sätt minska risken att utveckla CVD, eller att dö av en hjärtattack om du redan har en hjärtsjukdom.

Att hålla ditt kolesterol inom hälsosamma gränser är viktigt för dig oavsett vad din ålder eller kön, oavsett om du har eller inte CVD. Alla 20 år och äldre bör ha en blodkolesterolprov minst en gång vart femte år. Det mest tillförlitliga testet är den "lipoprotein profil", vilket sker efter fasta.

Läs mer om ditt kolesterol nivå ›

Behandling av högt kolesterol

Göra hälsosamma livsstilsförändringar ensam är tillräckligt för att hjälpa vissa människor når kolesterol mål ordinerats av sin läkare. Andra däremot, behöver ta en kolesterolsänkande medicin, liksom.

Läs mer om behandling av högt kolesterol ›

Att leva med högt kolesterol

Vi har alla hört varningen: Även om de smakar riktigt bra, går lätt på cheeseburgare, korv, stekt mat, bakverk och glass. Dessa livsmedel innehåller mycket mättat fett, som kan höja ditt kolesterol till farliga nivåer. Men hur är de goda nyheterna? Vilka livsmedel är bra för dina kolesterolvärden - och hälsosamt för ditt hjärta?

Läs mer om att leva med kolesterol ›