Vatisa

Erektil dysfunktion

Erektil dysfunktion

Erektil dysfunktion (ED) är oförmågan att få eller behålla en erektion, eller för att uppnå en tillfredsställande erektion. Läs mer ›

Symtom på erektil dysfunktion

Erektil dysfunktion (ED) används oftast för att beskriva de upprepade oförmåga att uppnå och behålla en erektion för sexuellt umgänge.

Denna sjukdom är också allmänt känt som impotens. Impotens kan dock hänvisa till andra problem som stör samlag. Dessa inkluderar en brist på sexuell lust och problem med utlösning eller orgasm. Att använda termen erektil dysfunktion gör det klart att de andra problemen är inte inblandade.

Det är normalt för män att uppleva förändringar i erektil funktion, som tar längre tid att uppnå en erektion. När problemet blir ihållande, kan det vara ett tecken på ett fysiskt eller emotionellt problem. erektil dysfunktion kan vara en total oförmåga att få erektion, ett inkonsekvent förmåga att göra det, eller en tendens att upprätthålla bara korta erektioner.

Läs mer om symptomen av erektil dysfunktion ›

Behandling av erektil dysfunktion

Medan nästan alla europeiska män upplever tillfällig impotens, miljoner lider av kronisk impotens. Men trots dess prevalens, är behandlingsbar sjukdom, även kallad erektil dysfunktion, i de flesta fall.

Många fall av impotens är resultatet av fysiska orsaker, till exempel problem med cirkulation eller nerver. Fysiska orsaker måste uteslutas innan impotens skylls på psykologiska orsaker. Det kan också vara ett resultat av en mer allvarliga medicinska problem, såsom arterioskleros, kardiovaskulär sjukdom eller diabetes.

Här finner du andra orsaker till impotens:

  • Prostatacancer kirurgi, vilket kan påverka nerver som styr erektionen

  • Hormonell dysfunktion eller låg testosteron

  • Receptbelagda läkemedel mot högt blodtryck, högt kolesterol, depression och andra sjukdomar

  • Tung rökning, alkohol eller illegala droger

  • En olycka eller skada på penis

  • Oredovisade psykiska problem, som depression, stress eller ilska

  • Sickle cell-anemi

Läs mer om behandling för erektil dysfunktion ›

Att leva med erektil dysfunktion

Av John Briley, Washington, DC

Jag minns första gången min pappa pratade med mig om erektil dysfunktion. Han sa... um, ja, han... förstås, jag skojar! Min far var född på 1930-talet. Män i sin generation kanske har gått 16 miles genom en isstorm att se sina söner spela fotboll, men de var inte penis-hälsa-talk typ av killar.

Men penis hälso-och, mer specifikt, sexuell hälsa-är viktiga. Och medan jag inte kan hitta en stat på hur mycket tid män spenderar funderar på sin sexuella hälsa och prestation, skulle jag satsa svaret är "en hel del."

Läs mer om att leva med erektil dysfunktion ›