Vatisa

Leg smärta

Vad är smärta i benen?

Ben smärta är någon typ av smärta eller obehag i benet, från höftleden till hälarna. Ben smärta är ett ganska vanligt klagomål. Dina ben består av leder, muskler, senor, ligament, nerver och blodkärl som alla är föremål för skada, infektion eller andra sjukdomar som kan orsaka smärta i benen.

Ben smärta kan pågå en kort stund eller vara konstant, och påverka hela benet eller bara ett visst område. Din smärta kan känna ömmande, piercing eller stickningar. Pain-liknande förnimmelser ofta beskrivs som stift-och-nålar, stickningar eller brännande känsla kallas parestesier. Ben smärta kan helt enkelt vara irriterande och obehagligt, eller så försvagande att du inte kan lägga vikt på benet eller promenad.

Ben smärta kan uppstå från en mängd olika sjukdomar som sträcker sig från trauma till nervsjukdomar. I avsaknad av trauma eller andra symtom är smärta i benen vanligen orsakas av en muskelkramp, även kallad en "Charley häst." I vissa fall kan bensmärta har sitt ursprung i en annan del av kroppen såsom rygg. Denna typ av smärta i benet kallas avses smärta i benen. Om du upplever andra symtom tillsammans med ditt ben, se till att tala om för din vårdgivare. Denna information kommer att hjälpa din läkare att avgöra en diagnos.

Ben smärta kan också vara ett symptom på djup ventrombos (blodpropp i benet), vilket är en allvarlig och livshotande sjukdom. Den blodpropp i benet kan lossna och orsaka en lungemboli i lungan, en hjärtattack, eller ens stroke. Omedelbart söka akut medicinsk vård om du upplever smärta i benen efter lätt träning eller ansträngning, eller om du upplever smärta, svullnad, rodnad och värme i vaden.

Leg smärta som har sitt ursprung i ländryggen området och färdas ner skinkorna, tillsammans med förlust av blåsan eller tarmen kontroll, är ett tecken på en klämd nerv. Denna allvarliga sjukdom bör utvärderas så snart som möjligt i en akut medicinsk miljö. Om benet smärta är ihållande eller orsakar dig problem, kontakta en läkare.

Symptom

Vilka andra symptom kan uppstå med smärta i benen?

Andra symtom kan uppträda med smärta i benet, beroende på den bakomliggande sjukdom, åkomma eller sjukdom. Om du har feber, sannolikt på grund av infektion eller inflammation ditt ben. Etapp smärta på grund av artrit kan uppträda med stelhet och minskad rörelseomfång. Du kan också uppleva fotled eller höftsmärta.... Läs mer om ben smärta symptom

ORSAK

Vad orsakar smärta i benen?

Smittsamma sjukdomar, blod cirkulationsproblem och neurologiska sjukdomar kan påverka benet. Dock är de flesta smärta i benen på grund av överanvändning, skada, och åldersrelaterade slitage på muskler, ben, leder, senor och ligament i benet, inklusive höft, knä och fotled. Vanligtvis dessa sjukdomar är inte allvarliga, och du kan till stor del förebygga och behandla överanvändning och skade problem med egenvård åtgärder och livsstilsförändringar. Till exempel ordentlig vila mellan perioder av ansträngning och avstå från extrema sporter utan ordentlig diseaseing finns två praktiska metoder för att undvika ben trauma.... Läs mer om benet smärta orsakar