Vatisa

Förstorad prostata

Vad är förstorad prostata?

En förstorad prostata är den långsamma tillväxten av prostatakörteln, som är involverat i produktionen av sperma och fortplantningsförmågan hos män. Prostatan sveper runt röret som transporterar urin ur blåsan. Det är mycket vanligt att prostatakörteln blir förstorad som en man åldrar. En förstorad prostata är också känd som benign prostatahyperplasi (BPH). BPH är i allmänhet inte orsakas av infektion eller cancer.

Som en man mognar, växer prostatan. Vid puberteten, fördubblar prostata i storlek. Vid ungefär 25 års ålder, växer prostatakörteln igen, och detta kan leda till en förstorad prostata som en man kommer in i 40-årsåldern (Källa: NIDDK).

En förstorad prostata många inte orsaka några symtom eller märkbara problem i vissa män. Som män ålder, en förstorad prostata kan växa till den punkt där det trycker på urinblåsan och urinröret, vilket orsakar urinflödet att vara långsammare och mindre kraftfull. Symtom på förstorad prostata är mycket vanliga hos män i 60-talet och mycket vanligare hos män i 70-årsåldern och 80-talet.

Om en förstorad prostata förhindrar fullständig tömning av blåsan, kan det leda till en urinvägsinfektion eller permanenta skador på urinblåsan, inklusive oförmåga att kontrollera urinering (inkontinens). Ju tidigare den förstorade prostatan hittas, desto mer effektiv behandling vara, sänka risken för komplikationer.

Din vårdgivare måste avgöra om symtomen är en följd av förstorad prostata eller är resultatet av andra prostata sjukdomar och störningar, såsom en infektion eller cancer. Omedelbart söka läkarvård (ring 911) om du har hög feber (högre än 101 grader Fahrenheit), svår rektal smärta, eller oförmåga att urinera. Omedelbart uppsöka vård om du upplever andra symtom tillsammans med förstorad prostata med sveda eller smärta vid urinering, grumlig urin, eller smärta i nedre ryggen, eller om du behandlas för en infektion eller prostatacancer men milda symtom återkommer eller är långlivade.

Symptom

Vilka är symtomen av förstorad prostata?

Symptom av förstorad prostata inkluderar i allmänhet blockering av urinröret, en gradvis förlust av blåsfunktion, och ofullständig tömning av urinblåsan. Svårighetsgraden av de symptom kommer att variera från person till person och symptomen kan vara beroende av storleken av prostata. Vissa män med mycket förstorad prostata har få eller inga symtom, medan de med en lägre grad av prostataförstoring kan uppleva mer allvarliga symptom.... Läs mer om förstorad prostata symtom

ORSAK

Vad orsakar förstorad prostata?

Som en man mognar, växer prostatan. Vid puberteten, fördubblar prostata i storlek och vid ungefär 25 års ålder, växer prostatakörteln igen. Denna fortsatta tillväxt kan leda till en förstorad prostata som en man kommer in i 40-årsåldern.... Läs mer om förstorad prostata orsaker

BEHANDLINGAR

Hur är förstorad prostata behandlas?

Behandling för förstorad prostata kommer att variera beroende på svårighetsgraden av symtomen. Din vårdgivare kan börja med läkemedelsbehandling innan man överväger mer invasiva alternativ, såsom kirurgi.... Läs mer om förstorad prostata behandlingar

Fler artiklar