Vatisa

Phimosis

Vad är förhudsförträngning?

Phimosis är en smärtsam sjukdom som gör det svårt att dra tillbaka förhuden av penis. Den förekommer hos pojkar och män som inte har genomgått omskärelse (borttagande av förhuden som täcker ollonet). Skador kan uppstå om förhuden med kraft indragen. Förhudsförträngning är vanligt hos nyfödda hanar eftersom huden som täcker ollonet är fortfarande tight och mindre smidig, och det är ganska normalt för de flesta bebisar och småbarn för att få inledande svårigheter med att dra tillbaka förhuden. Phimosis löser normalt eller bättre på egen hand med åldern, de flesta pojkar vid tre års ålder kan dra tillbaka sin förhud helt (Källa: LPCH ).

En annan sjukdom som drabbar förhuden kallas paraphimosis där ompositionering av förhuden till unretracted ståndpunkt inte är möjligt, och detta begränsar eller stoppar blodflödet till penis. Det är en mer allvarlig sjukdom eftersom den påverkar blodtillförsel och måste behandlas i en nödsituation miljö.

Om phimosis inte löses genom tonåren, kan omskärelse vara nödvändigt, eftersom sjukdomen kan orsaka smärta eller obehag vid urinering och svårigheter med samlag.

Förhudsförträngning är inte vanligtvis förknippas med allvarliga komplikationer om inte urinering är inte möjligt, men paraphimosis är en nödsituation. Oförmågan att flytta eller unretract förhuden på sin rätta position är potentiellt farligt eftersom det kan beröva penis blodflödet. Omedelbart söka läkarvård om du eller ditt barn inte kan flytta förhuden och upplever symptom på svullnad, täthet och sammandragning, eller oförmåga att urinera.

Symptom

Vilka är symtomen på förhudsförträngning?

Symtom på förhudsförträngning kan variera i svårighetsgrad mellan drabbade individer.... Läs mer om phimosis symtom

ORSAK

Vad orsakar förhudsförträngning?

Flera faktorer ökar risken för utveckling av förhudsförträngning. Inte alla pojkar och män med riskfaktorer kommer att få förhudsförträngning. Riskfaktorer för förhudsförträngning är:... Läs mer om förhudsförträngning orsakar

BEHANDLINGAR

Hur är förhudsförträngning behandlas?

Pojkar och män som har misstänkta fall av förhudsförträngning med en oförmåga att urinera eller paraphimosis bör utvärderas av en läkare direkt. Behandlingen är nödvändig för att förhindra obehag och ytterligare skada. Den övergripande hälsa och barnens ålder kommer faktor i beaktande av de behandlingsalternativ.... Läs mer om phimosis behandlingar

Fler artiklar