Vatisa

Fertilitetsproblem stiga för män över 35

Män kan vara mindre kompetent att avla barn när de blir äldre, visar en studie. Forskarna tittade på data om mer än 12.000 par på en fertilitetsklinik. De flesta behandlades eftersom mannen var infertila. Om män var över 35 år, var graviditetsfrekvensen lägre. Den missfall klassar var också högre. HealthDay nyheter skrev om studien 7 juli, 2008. Resultaten presenterades vid en konferens om reproduktiv hälsa i Spanien.

Vad är läkarens reaktion?

I min inre medicin praktiken kvinnor ofta frågar mig om jag tror att de är för gamla för att få ett friskt barn. Kvinnor vet att det är svårare att bli gravida när de blir äldre. De vet att risken för Downs syndrom, i synnerhet, ökar efter 35 års ålder.

Jag tror inte att en manlig patient har någonsin frågat mig om han var för gammal för att skaffa friskt barn. Vårt samhälle tar för givet att män kan avla barn på avancerade åldrar. Vi förhärliga de män som gör det. Vem vet inte att Tony Randall fick barn vid 78 med sin hustru, som var 26?

Denna studie främjar vår kunskap om rollen av faderns ålder och fertilitet. Det visar att missfall priser ökade betydligt när fadern var över 35.

I studien tittade på 12.000 par som behandlades för manliga orsaker till infertilitet. När graviditeter inträffade, missfall var högre om fadern var äldre.

Forskarna var inte förvånad över att finna denna effekt. De var dock förvånad över storleken på effekten. Om mannen var över 40, missfallet klassar var 35%. Detta kan jämföras med 10% till 15% om män var yngre än 30.

Studien var inte utformad för att tala om för oss varför detta sker. Däremot skulle en bästa gissning vara att DNA kan vara mer splittrad hos äldre män. Det genetiska materialet transporteras i sperma. Den onormala spermier kan orsaka en graviditet, men embryot eller fostret kan vara mer benägna att få missfall.

Detta är ännu en publicerad studie. Däremot använde studien ett stort antal par, och data verkar ganska klar över denna fråga.

Vilka förändringar kan jag göra nu?

Att bli förälder är ett stort steg för en man eller kvinna. Alla människor ska vara känslomässigt och fysiskt redo innan de bilda familj. Men om du är redo och säker på att du vill ha barn, är det bäst att inte försena för män eller för kvinnor.

För par som inte fyllt 35, är det rimligt att ha oskyddat sex i ett år innan du söka råd från en fertilitetsspecialist. Om du är en man eller en kvinna mellan 35 och 40, kan den tidsramen vara annorlunda. Om graviditet inte har inträffat efter 6 månaders försök, då är det rimligt att tala med en fertilitet läkare. Slutligen, om någon av parterna är under 40, försök oskyddat sex längre än 3 månader innan du ber om en läkares hjälp.

Det finns många orsaker till manlig infertilitet. Dessa kan omfatta:

  • Hormon problem

  • Skador på testiklarna från infektion eller trauma

  • Onormal funktion eller utveckling spermier

  • Vissa medicinska sjukdomar eller genetiska sjukdomar

  • Läkemedel

Infertilitet och missfall ödelägga par. Att känna till fakta och söka medicinsk hjälp vid rätt tidpunkt kan hjälpa många människor att känna glädjen av att skapa en biologisk familj.

Vad kan jag förvänta mig med tanke på framtiden?

Jag tror att vi kan förvänta oss mer detaljerad utvärdering av åldrande spermier. Detta kan hjälpa oss att förstå vetenskapen bakom dessa intressanta fynd. För specifika orsaker, kan vi finna specifika behandlingar. Forskningen kan också ha möjlighet att förhindra komplikationer av infertilitets behandling, såsom flera födslar.

Men det finns något annat som skulle hjälpa. Många människor försena barnafödande eftersom de saknar de sociala och ekonomiska stöd för att få barn vid en yngre ålder. Andra känner att deras karriärer kommer att drabbas jämfört med sina kamrater om de tar tid ut att vara förälder.

En social infrastruktur kan byggas för att stödja föräldraskapet i det sena 20-talet och början av 30-talet. Det skulle räcka långt för att lindra och till och med radera mycket infertilitet. Stöder kan omfatta förlängd föräldraledighet, högkvalitativ, lättillgänglig barnomsorg och universell heldags förskola och dagis.

Dessa sociala förändringar kan förändra framtiden lika mycket eller mer än de medicinska mirakel som vi hoppas på och förväntar sig.