Vatisa

Växtvärk: godartad prostataförstoring

Även om valnötsformad prostatakörteln är en del av det reproduktiva systemet, det orsakar problem med urinering, inte kön, när det blir förstorad. Det beror på att urinröret, röret som transporterar urin ut från urinblåsan, löper rakt igenom prostatan.

Liksom andra organ, har prostatan en tillväxt spurt under tonåren och slutar växa i vuxen ålder. Till skillnad från andra organ har dock prostatan en andra period av tillväxt som startar långsamt i medelåldern, och samlar fart in i ålderdomen. Resultatet är godartad prostataförstoring eller BPH.

Nya kirurgiska behandling och förbättrade medicinska behandlingar ger män med BPH nya val för ett gammalt problem.

Vad orsakar BPH?

Två saker är viktiga för BPH utvecklas: ålder och testosteron. Men läkarna vet inte varför vissa män utvecklar BPH, medan andra inte gör det. Det verkar troligt att olika tillväxtfaktorer stimulera prostataceller hos män med BPH.

Forskarna har ännu inte upptäckt orsaken till BPH. Men de har identifierat några viktiga riskfaktorer:

 • Abdominal fetma

 • Cigarettrökning

 • Brist på motion

 • Dålig kost

 • Överdrivet alkoholintag

Läkarna vet inte om en sund livsstil kan förhindra BPH. Men eftersom dessa samma riskfaktorer bidrar till hjärtsjukdomar, cancer, stroke och diabetes, är en sund livsstil ett smart val för alla.

Symptom på BPH

Fram till nyligen har läkarna trott att symptomen på BPH var direkt relaterad till storleken av körteln. Men ny forskning visar att det inte är så enkelt. Faktum är att vissa män med mycket stora prostata har några symtom, medan en del med relativt små körtlar har massor av symtom.

Vissa symptom kan vara resultatet av förträngning av urinröret, mycket som ett pekfinger och tumme kan bromsa flödet av vätska genom ett sugrör:

 • Att behöva anstränga och vänta med att börja urinera

 • En svag, långsam ström av urin

 • Att ta en lång tid för att annullera och dribbling i slutet

 • Inte tömma blåsan helt. I sin allvarligaste formen, innebär det en man inte kan kissa alls, ett akut problem som kallas akut urinretention.

Eller de kan bero på blåsan irritation:

 • En angelägen, ibland okontrollerbart, behov av att upphäva och frekvent passage av små mängder urin

 • Frekvent nattlig urinering

Du kan betygsätta dina symtom med hjälp av Europeiska Urologiska Association (AUA) Symtom index i sin Patienthandbok.

Allvarliga komplikationer av BPH är sällsynta, men inkluderar:

 • En fullständig blockering i urinflöde som kräver akut behandling

 • Urin backar upp mot njurarna, minskar njurfunktion

 • Stenar i urinblåsan, blödning eller urinvägsinfektioner

BPH ökar inte en mans risk för prostatacancer. Det kan dock komplicera diagnosen av prostatacancer, eftersom BPH höjer ofta blodet prostataspecifikt antigen (PSA) resultat till nivåer som anses vara misstänkta för cancer.

Diagnos BPH

Utarbeta medicinska tester inte är nödvändiga för att diagnostisera BPH. Den AUA Symptom Index är den viktigaste delen av en utvärdering. Men läkaren bör också:

 • Kontrollera om det finns andra sjukdomar som kan producera urin symptom, såsom diabetes och neurologiska sjukdomar

 • Utför en digital rektal undersökning för att bedöma storleken på prostata och för att kontrollera om avvikelser som kan tyda på cancer eller infektion

 • Kontrollera njurfunktion med ett urinprov och blodprov

Ett PSA-blodprov kan också avskärma för prostatacancer. Ytterligare tester finns tillgängliga för män med komplikationer. Män bör också rapportera mediciner som kan bromsa urinflödet, till exempel avsvällande medel och antihistaminer.

Behandlingsalternativ

BPH är allvarlig nog i vissa män att kräva omedelbar behandling. Men i de flesta män, fortskrider BPH långsamt. De kan själva bestämma när och om de bör behandlas. Här är alternativen.

Exspektansgrupp är ett säkert val och det enda valet för män med låg Symptom Index poäng. Det är också ett rimligt val för många andra som tycker att enkla justeringar i livsstil minska den dagliga besvär-faktor på BPH. Här är några livsstilsförändringar för att prova:

 • Minska ditt intag av vätska, speciellt efter middagen.

 • Begränsa ditt intag av alkohol och koffein, och undvika dem efter eftermiddagen, båda är diuretika som ökar urinflödet.

 • Undvik läkemedel som stimulerar muskler i blåsan hals och prostata, såsom pseudofedrin och andra avsvällande medel.

 • Undvik läkemedel med antikolinerga egenskaper som försvagar blåsan. Antihistaminer, såsom difenhydramin är de vanligaste brottslingar. Olika antidepressiva medel och spasmolytika har liknande egenskaper.

 • Om du tar diuretika för högt blodtryck och hjärtproblem, be din läkare för att försöka minska dosen eller sätta in en ny medicin som kommer att fungera lika bra utan att öka urinflödet.

 • Missa aldrig en chans att använda badrummet, även om blåsan inte känns fullt. Ta din tid, så du tömma blåsan så mycket som möjligt. Planerar att stanna med jämna mellanrum under auto resor. Begär en gång säte för flygresor eller vid teater-och idrottsevenemang.

 • När du är i nya miljöer, lära placeringen av badrummet innan du verkligen behöver det.

 • Gör dina nattliga resor till badrummet enkelt och tryggt. Se till att det finns tillräckligt med ljus för att se vart du ska. Undvik starkt ljus som stötar dig vaken, vilket gör det svårt för dig att somna. Se till att det inte finns några elektriska sladdar, telefonledningar, lösa mattor eller lösa föremål som kan resa dig upp.

Om du kan leva bekvämt med BPH, gör det. Men om dina symtom är besvärande, har du flera nya och förbättrade alternativ att överväga.

Receptbelagda läkemedel kan minska besvärande symtom av BPH.

 • Alfa-receptorblockerare koppla glatta muskelceller i prostata och urinblåsa. De äldre läkemedel, terazosin och doxazosin kan leda till yrsel genom att sänka blodtrycket för mycket i en del män med BPH. De nyare läkemedel, tamsulosin och alfuzosin har mycket mindre effekt på blodtrycket. Alla dessa mediciner verkar inom några veckor, och ungefär 70% av män med BPH förbättras. Biverkningar kan vara nästäppa, huvudvärk, muntorrhet och minskad utlösning (mindre troligt med alfuzosin).

 • Hormon blockerare, finasterid och dutasterid, faktiskt krympa storleken på körteln. Dessa läkemedel fungerar långsamt - mer än 6 månader eller längre - och de är bara bra för män med ganska stora prostata. Biverkningar kan inkludera minskad sexuell funktion.

 • Kombinationsbehandling med alfa-blockerare och ett hormon blockerare kan minska risken för komplikationer för män med måttlig eller svår BPH.

Kirurgi brukade vara den enda effektiva behandlingen för BPH innan moderna läkemedel. Även läkemedel är effektiva för många män med BPH, vissa behöver fortfarande kirurgi. Flera metoder finns tillgängliga:

 • Transuretral resektion av prostata (TURP) har varit den "gyllene standarden" för BPH terapi. På senare år har dock sin lyster fläckas - inte på grund av problem med själva operationen (det är faktiskt blivit bättre), men på grund av nya medicinska och kirurgiska rivaler. TURP kräver inte ett snitt genom huden, men den 90-minuters drift kräver sjukhusvård och spinal eller narkos. Kirurgen passerar ett resektoskop genom patientens urinrör, använder sedan en elektrisk slinga för att skära bort prostatavävnad som saktar flödet av urin. En Foley kateter lämnas kvar på plats för att tömma blåsan för en dag eller två, varefter patienten kan annullera på egen hand. Om allt går bra, han är hemma i två eller tre dagar. Trots att resultaten varierar, minskar TURP BPH-symtom i 80% till 90% av patienterna. Men det kan vara tidiga komplikationer, såsom infektion eller blödning. Senare 50% till 75% av patienterna upplever torr utlösning, 5% till 10% har erektil dysfunktion, och 1% till 3% upplever inkontinens. Och eftersom prostatan kan växa tillbaka, upp till 20% av TURP patienter kräver mer behandling inom 10 år.

 • Nyare, mindre invasiva behandlingar låter som alfabetet soppa: TUMT, TUNA, TUIP, HIFU, CLAP, TUBD, till exempel. Vissa behandlingar använder energin från laser, mikrovågor, ultraljud eller elektricitet för att förstöra oönskade prostatavävnad, medan andra förlitar sig på små snitt i körteln. Eftersom dessa terapier är nya, de är inte tillgängliga på alla sjukhus. Långtidsresultat är inte kända, men de flesta verkar mer effektiva än mediciner, men mindre framgångsrik än TURP. Men ändå, om de är tillgängliga på din vårdcentral, kan de vara värt att överväga eftersom de i allmänhet har en lägre risk för komplikationer än turps och en snabbare återgång till normala aktiviteter.