Vatisa

Impotens (erektil dysfunktion)

Vad är det?

Impotens innebär att en mans penis inte får hård nog att ha samlag. Mannen kan inte få eller behålla en erektion. Den medicinska termen är erektil dysfunktion. Denna sjukdom drabbar cirka 30 miljoner män i Europa. Erektil dysfunktion är inte samma sak som för tidig utlösning, vilken utlösning inom en minut efter initiering av samlag.

De viktigaste orsakerna till erektil dysfunktion inkluderar:

  • Kärl (blodkärl) sjukdom - erektioner inträffar när blod samlas i penisskaftet. Vaskulär sjukdom kan begränsa den mängd blod som strömmar till penis eller mängden bor i penis. Båda kan leda till problem med erektioner. Blodkärl kan skadas av åderförkalkning (ateroskleros) eller trauma. Vaskulär sjukdom tros vara den vanligaste medicinska orsaken till impotens.

  • Nervskada (neuropati) - Nerver måste arbeta normalt för en man att få och behålla en erektion. Nerver kan skadas av diabetes, multipel skleros, prostatakirurgi eller skador på ryggmärgen.

  • Psykologiska faktorer - psykologiska frågor såsom depression, ångest, skuld eller rädsla kan ibland orsaka sexuella problem. Vid en tid var dessa faktorer tros vara den största orsaken till impotens. Läkare vet nu att fysiska faktorer orsakar impotens i de flesta män med problemet. Men skam eller "prestations ångest kan "göra ett fysiskt problem värre. Impotens orsakas enbart av psykologiska orsaker hittas oftast hos unga män.

  • Mediciner - Många mediciner orsakar problem med sexuellt fungerar, inklusive droger för högt blodtryck, depression, hjärtsjukdomar och prostatacancer.

  • Hormonella problem - onormala nivåer av vissa hormoner såsom testosteron, sköldkörtelhormon och ett hypofyshormon som kallas prolaktin, kan störa erektion och sexlust (libido). Detta är en ovanlig orsak till impotens.

Symptom

En man med impotens har antingen ett problem att få erektion eller svårighet att behålla en. Detta stör oftast med sexuell aktivitet.

Impotens kan ske plötsligt eller gradvis. Vissa män förlorar långsamt fasthet erektion eller hur länge de erektioner sist. I andra män, särskilt de vars impotens är till stor del orsakas av psykologiska faktorer, kan problemet uppstå oförutsägbart och kan förbättra när som helst. Trots sina svårigheter med erektion, kan män med impotens fortsätter att ha normal orgasm och utlösning utan en full erektion.

Diagnos

Läkaren kommer att be dig om din sjukdomshistoria för att lära sig om några medicinska sjukdomar som kan orsaka impotens, inklusive kärl, neurologiska och hormonella störningar. Eftersom kärlsjukdomar påverkar hela kroppen, många män som har impotens på grund av kärlsjukdom har också en historia av hjärtsjukdomar, stroke eller dålig cirkulation i benen. Neurologiska problem kan bidra till impotens hos män med en historia av diabetes och ryggmärgsskada. De kan också orsaka symptom i andra delar av kroppen, till exempel domningar eller svaghet i benen. Hos män med onormala hormonnivåer, följer en minskad sexlust ofta impotens. Din läkare kommer också att se över de mediciner du tar, inklusive över-the-counter produkter och naturläkemedel.

Läkaren kommer att be om ditt sexliv, inklusive frågor om kvaliteten på dina sexuella relationer.

Din läkare kommer att undersöka dig, inklusive din penis och testiklar, för att leta efter tecken på medicinska problem. Ditt blod kan testas för blodsocker (för att kontrollera diabetes), kolesterol och nivåerna av vissa hormoner.

Ibland kan en läkare beställa ytterligare tester, såsom ett test som kallas en nattlig penis tumescens studie. Detta är ett sätt att avgöra hur ofta du får erektion medan du sover. Ett annat test som kan göras kallas en Doppler ultraljud av blodkärlen i penis, som mäter hur väl blodet flödar i din penis.

Även om läkaren inte kan ge dig en specifik anledning till varför du har impotens, många av de behandlingar som fungerar bra oavsett vad som orsakat problemet, så omfattande tester kanske inte nödvändigt.

Förväntad varaktighet

Hur länge din impotens varar beror på vad som orsakar det och hur snabbt din behandling börjar arbeta. Det viktiga att komma ihåg är att impotens är behandlingsbara i alla åldersgrupper.

Förebyggande

Lite är känt om hur man kan förebygga impotens. Däremot kan det bidra till att undvika rökning och upprätthålla normala blodtryck och kolesterol nivåer eftersom rökning och högt kolesterol kan påverka blodkärl. Män med diabetes bör arbeta för att hålla blodsockernivån under kontroll. Eftersom vissa mediciner har förknippats med impotens, fråga din läkare om eventuella biverkningar innan du börjar använda något nytt recept.

Behandling

Det finns många effektiva behandlingar för impotens. De mest populära är en klass av läkemedel som kallas fosfodiesteras typ 5 (PDE5-hämmare), som inkluderar sildenafil ( Viagra ), vardenafil (Levitra) och tadalafil (Cialis). Dessa läkemedel, som tas i tablettform upp till 60 minuter före sexuell aktivitet, arbete i cirka 70% av män. De är mindre effektiva i män med neurologiska orsaker till impotens, såsom nervskada från prostataoperation, diabetes eller ryggmärgsskada. PDE5-läkemedel kan orsaka smärre biverkningar såsom rodnad och huvudvärk, men de har visat sig vara säker i de flesta män, även de med hjärtsjukdomar. Däremot kan PDE5 läkemedel interagerar med andra läkemedel och orsaka farligt lågt blodtryck. De ska aldrig tas med nitroglycerin eller andra nitrat läkemedel som vanligen används för att behandla hjärtsjukdomar. Män med förstorad prostata som tar alfa-blockerare läkemedel såsom tamsulosin (Flomax) eller doxazosin (Cardura) bör antagligen undvika vissa PDE5 droger.

Om dessa läkemedel inte fungerar eller kan inte användas på grund av potentiella biverkningar, kan din läkare rekommendera andra terapier. Läkemedlet alprostadil (Caverject, Edex, musa) orsakar blodkärlen att vidgas. Detta kan tillåta blod att flöda mer fritt i penis, vilket leder till en erektion. Drogen kan injiceras med en liten nål i din penis, eller en liten pellet (stolpiller) kan sättas in i öppningen av penisen. Stolpiller gillar detta är effektiva i cirka två tredjedelar av män. Injektioner är effektiva omkring 80% av tiden.

Att ta extra testosteron kommer inte att förbättra erektil dysfunktion. För män som har onormalt låga nivåer av hormonet, kan testosteron vara till hjälp eftersom det kan öka sexuell lust.

Psykologisk behandling såsom rådgivning, beteendeterapi eller par "terapi kan vara effektivt hos män vars impotens orsakas främst av psykologiska faktorer.

Män som inte gynnas av medicinsk eller psykologisk behandling har ofta framgång med mekaniska eller proteser. Externa produkter, så kallade vakuum erektion enheter, är säkra och mycket effektiva, men många män och deras partners finner dem oattraktiv. Ett annat alternativ är ett kirurgiskt placerat implantat penis. Endast 10% av män med impotens väljer detta alternativ. Kärl (blodkärl) operation ibland rekommenderas för unga, friska män som utvecklar impotens efter trauma till ljumsken. Tyvärr är den långsiktiga framgången för denna operation inte känd.

När du bör kontakta en professionell

Du bör tala med din läkare om du har problem med att få eller bibehålla erektion under tre månader eller mer. På grund av förlägenhet eller skam, många män med impotens inte prata med sina läkare. De hoppas att problemet kommer att försvinna på egen hand. Trots att impotens orsakas av psykologiska faktorer kan bli bättre på egen hand, behövs behandling om problemet orsakas av en fysisk faktor.

Prognosis

Generellt sett är utsikterna för män med impotens utmärkt. Även om de flesta fall av impotens har medicinska orsaker som inte kan botas, kommer många behandlingsalternativ återställa den sexuella funktionen. Flera orsaker till impotens kan botas, inklusive impotens orsakad av psykiska problem, hormonella störningar och traumatiska skador på penis artärer.

Övrig info

Europeiska fonden för urologisk sjukdom
1000 Corporate Blvd., Suite 410
Baltimore, MD 21090
Telefon: (410) 689-3990
Avgiftsfritt: (800) 828-7866
Fax: (410) 689-3998
http://www.afud.org/

Europeiska urologisk förening
1000 Corporate Blvd.
Baltimore, MD 21090
Telefon: (410) 689-3700
Avgiftsfritt (endast USA): (866) 746-4282
Fax: (410) 689-3800
http://www.urologyhealth.org/