Vatisa

Hur ditt sinne kan orsaka erektil dysfunktion

Psykologiska faktorer

Psykologiska faktorer är den grundläggande orsaken till erektil dysfunktion i ca 10% till 20% av fallen. Under sådana omständigheter är en patient sägs ha psykogen erektil dysfunktion. stress, relationsproblem, eller psykiska sjukdomar kan försämra signalerna från hjärnan att inleda kedja av biologiska händelser som behövs för en erektion. Ofta är det grundläggande problemet ångest eller depression. En studie visade att erektil dysfunktion är nästan dubbelt så vanligt bland deprimerade män som det är bland dem som inte är deprimerad (se "Erektil dysfunktion och depression "). Andra orsaker är spänning, skuldkänslor, låg självkänsla och rädsla för sexuellt misslyckande.

Tänk dock på att psykologiska faktorer spelar en bidragande roll i de flesta fall av erektil dysfunktion. Även om orsaken är rent fysiskt eller medicinskt, är erektil svårigheter nästan säker på att ha en känslomässig och psykologisk inverkan. Dessa emotionella följder kan leda till den typ av prestanda ångest som utlöser mer allvarlig erektil dysfunktion. När detta händer, kan man börja att undvika sin partner eller göra ursäkter för att inte ha sex - åtgärder som kan vidmakthålla ångest eller depression. I detta skede, den roll de psykologiska svårigheter kan faktiskt överskugga den ursprungliga medicinska eller fysisk orsak. För att bota problemet, måste du ta itu med både den fysiska problem och psykologiska man.

När psykiska störningar enbart är att skylla, det finns några tydliga tecken (se tabell 2). För en sak, erektil dysfunktion tenderar att dyka upp plötsligt. Och det är sannolikt kommer att ske med bara en partner, ofta på grund av spänningar i relationen. Ett annat tecken på att problemet är främst psykologiskt är förmågan att få erektion med onani och, kanske viktigast av allt, när du sover. De flesta friska män har 3-5 erektioner under varje natts sömn. Nattliga erektioner är behäftade med fysiska problem, som sjukdom eller nervskada, men inte av psykologiska störningar.

Relationsproblem, som ilska och misstro, kan också bidra till erektil dysfunktion. Om någon av parterna är missnöjda med den andra, kan det dämpa sexuell lust, en viktig del av erektil funktion. Hämningar som resulterar från icke avslöjade sexuella fantasier eller preferenser kan också vara orsaken till problemet. Om en man känner sig alltför generad för att berätta för sin make eller sexpartner om sina preferenser, kan han ha svårt att bli upphetsad. Eftersom alla dessa exempel visar, intimitet och öppen, ärlig kommunikation spelar en viktig roll (se "Inklusive din partner" och "Skapa ett bättre sexliv").

Tabell 2: är det psykiskt eller fysiskt?

Psykologisk impotens

Fysisk impotens

Onset

Vanligtvis abrupt

Vanligtvis gradvis

Nattliga erektioner

Ja

Ingen

Partners

Kan förekomma med endast en partner

Inträffar med alla parter

Erektioner som utlöses av andra än samlag erotiska stimuli

Möjligen

Ingen