Vatisa

Trötthet

Kroniskt trötthetssyndrom

Kroniskt trötthetssyndrom (CFS) är en försvagande sjukdom som kännetecknas av djup trötthet, oavsett hur mycket vila du får. Läs mer om kroniskt trötthetssyndrom ›

Vad är kroniskt trötthetssyndrom?

Sjukdomen var en gång känd som "yuppie influensa" och kronisk Epstein-Barr-syndrom på grund av dess misstänkt länk till denna virussjukdom. Men mer än 15 år efter kronisk trötthet och immuna dysfunktion syndrom (CFIDS) kom in i allmänhetens ögon, forskare lärt sjukdomen är mer än utbrändhet bland unga urbana proffs, och det är inte virusrelaterade.

Även om orsaken är fortfarande okänd, CFIDS fortfarande bär ett stigma, vilket frustrerar personer med sjukdomen.

Läs mer om kroniskt trötthetssyndrom ›

Kroniskt trötthetssyndrom fortfarande ett mysterium

Föreställ dig känslan ben trött i månader, oavsett hur mycket sömn du får.

Bild att kunna åstadkomma bara hälften så mycket varje dag som du använde för att - med något självklart att ta hänsyn till din utmattning. Det är livet för personer som lider av kroniskt trötthetssyndrom.

Långvarig trötthet

Kroniskt trötthetssyndrom (CFS) är en sjukdom som kännetecknas av överdriven, långvarig trötthet som inte blir sämre med vila eller orsakas av en annan sjukdom. Det är två till fyra gånger vanligare hos kvinnor än hos män och drabbar oftast människor i åldrarna 40 och 50.

Läs mer om denna mystiska syndrom ›

Att leva med en kronisk hälsa sjukdom

Att lära sig att du har en kronisk sjukdom är skrämmande. Beroende på vad det är och de behandlingsalternativ som finns, kan du känna panik eller ledsen i bästa fall.

Men att lära om din sjukdom och gör ditt bästa för att hantera det kan hjälpa dig att leva ett mindre rädda och mer expansiv liv.

Förståelse kroniska sjukdomar

Till skillnad från akuta sjukdomar såsom halsont, förkylning eller influensa, som till stor del behandlingsbara och kortvarig, kan kroniska sjukdomar pågå i månader, år eller en livstid.

Sjukdomar som artrit, astma, kronisk obstruktiv lungsjukdom, diabetes, hjärtsjukdomar, högt blodtryck, hepatit C, aids och vissa cancerformer är några bekanta kroniska sjukdomar. Vissa mindre kända sådana är kroniskt trötthetssyndrom, fibromyalgi, colon irritabile och Parkinsons sjukdom.

Läs mer om att leva med en kronisk hälsa sjukdom ›

Diagnos kroniskt trötthetssyndrom

CFS diagnos baseras på två kriterier:

  1. Allvarlighetsgrad och varaktighet: Den svår och kronisk trötthet varar i mer än sex månader och andra medicinska sjukdomar har uteslutits.

  2. Antal symtom: Patienten har fyra eller fler av symptomen på CFS.

En särskild behandling för CFS har ännu inte visat sig effektiv. Vitamintillskott och mediciner har någon terapeutisk fördel för vissa CFS-patienter, men många behandlingar bara lindra symtomen vid CFS.

Läs mer om att diagnostisera cfs ›