Vatisa

Illamående

Vad är illamående?

Illamående är ett mycket vanligt symptom som ofta beskrivs som en känsla av illamående eller wooziness, eller ett behov av att kräkas. Illamående följer med ett brett utbud av lätta till allvarliga infektioner, sjukdomar, sjukdomar och skador, och det förekommer i alla åldersgrupper och populationer.

Symptom på illamående kan vara kortvarig och försvinner snabbt, såsom i fallet av matsmältningsbesvär. Men symtomen kan också vara långvariga eller återkomma under en period av dagar, veckor och månader, såsom illamående som orsakas av migrän, cancer, pankreatit, vissa mediciner, eller kropps trauma.

Illamående förekommer med andra symtom som påverkar matsmältningssystemet och andra organ.

Illamående i samband med huvudskada, blodig avföring eller kräkningar av blod kan vara ett symtom på en allvarlig, potentiellt livshotande sjukdom och bör omedelbart utvärderas i en nödsituation miljö.

Symptom

Vilka andra symptom kan uppstå med illamående?

Illamående kan åtföljas av andra symtom beroende på den bakomliggande sjukdom, åkomma eller sjukdom. Symtom som ofta påverkar mag-tarmkanalen kan även beröra andra kroppens system.... Läs mer om illamående symptom

ORSAK

Vad orsakar illamående?

Sjukdomar som är kända för att orsaka illamående inkluderar infektion, förgiftning, malignitet (cancer), inflammation, trauma, obstruktion och andra onormala processer inom mag-, nervös, reproduktiv, hjärt-, eller endokrina system.... Läs mer om illamående orsaker

Fler artiklar