Vatisa

Crohns sjukdom

Vad är Crohns sjukdom?

Crohns sjukdom är en kronisk inflammation i mag-tarmkanalen och en form av inflammatorisk tarmsjukdom. I Crohns sjukdom, kroppens immunförsvar angriper felaktigt friska vävnader som svar på mat eller infektion i mag-tarmkanalen. Sjukdomen kan påverka någon del av mag-tarmkanalen, men det oftast drabbar den nedre delen av tunntarmen (ileum). Andra områden som påverkas inkluderar munnen, matstrupen, magsäcken, tunntarmen, tjocktarmen och ändtarmen.

Klassiska symptom på Crohns sjukdom buksmärtor och svullnad och ofta drabbas av diarré. Crohns sjukdom kan allvarligt påverka en persons förmåga att delta i dagliga aktiviteter och kan leda till allvarliga komplikationer, inklusive undernäring och blockering i tarmen. Barn som har Crohns sjukdom kan få tillväxtproblem.

Den exakta orsaken till Crohns sjukdom är inte känt, men forskarna tror att det kan vara en autoimmun sjukdom som tenderar att köra i familjer. Crohns sjukdom kan drabba alla åldersgrupper, men särskilt unga vuxna i åldern 15 till 35.

Kronisk inflammation i mag-tarmkanalen på grund av Crohns sjukdom kan leda till allvarliga eller livshotande komplikationer, såsom näringsbrist, gastrointestinal blödning, anemi och tarmvred.

Omedelbart uppsöka sjukvård om du har symptom på Crohns sjukdom, såsom buksmärtor och ofta diarré. Omedelbart söka läkarvård (ring 911) om du eller någon du är med, har svåra blödningar från ändtarmen, svår och konstant buksmärta, eller en ovanlig ändring i vakenhet.

Symptom

Vilka är symtomen vid Crohns sjukdom?

Symtom på Crohns sjukdom beror på kronisk inflammation och irritation i mag-tarmkanalen. Symptomen kan variera från mild till svår och inkluderar:... Läs mer om Crohns sjukdom symptom

ORSAK

Vad orsakar Crohns sjukdom?

Den exakta orsaken till Crohns sjukdom är inte känd, men forskare tror att det kan bero på en onormal reaktion i immunsystemet till en infektion eller mat i magtarmkanalen. Crohns sjukdom kan också köra i familjer.... Läs mer om Crohns sjukdom orsakar

BEHANDLINGAR

Hur är Crohns sjukdom behandlas?

Det finns ingen bot för Crohns sjukdom, men det kan behandlas. Behandlingen syftar till att minska symtom och komplikationer genom att minska inflammation i tarmen och säkerställa god näring och vätska. Efter din individuell behandlingsplan kan ge långsiktiga, symtomfria perioder av remission.... Läs mer om Crohns sjukdom behandlingar

Fler artiklar