Vatisa

Celiaki

Fakta Celiaki

Celiaki är en ärftlig sjukdom som stör upptaget av näringsämnen från mat. När personer med celiaki äter mat som innehåller gluten, svarar immunförsvaret genom att skada tunntarmen. Läs mer om celiaki ›

Symtom på celiaki

Celiaki är en genetisk sjukdom som påverkar matsmältningssystemet och skadar dina små tarmarna. Om du har celiaki, är kroppen känslig för gluten och immunsystemet reagerar onormalt på mat du äter som innehåller gluten. Gluten är ett protein som finns i livsmedel och produkter som innehåller vissa spannmål, som vete, havre, korn och råg.

Slemhinnan i tarmen är gjord av många små finger gupp som kallas tarmludd, som är ansvariga för att smälta och absorbera näringsämnen. I celiaki, villi plana ut och skadas eller förstörs när de utsätts för gluten. Detta minskar storleken av ytarean som är tillgänglig för att smälta och absorbera näringsämnen i tunntarmen.

Läs mer om celiaki ›

Celiaki: vanligare än du tror

Anta att du eller en vän har ofta buken obehag, uppblåsthet och andra symptom som tycks förbrylla läkarna.

Idag, experter tror de läkare bör överväga celiaki. Även känd som celiaki kan denna sjukdom leda till en rad symptom och problem. Bland dem: diarré, förstoppning, uppkördhet, buksmärta, trötthet, irritabilitet, infertilitet hos kvinnor, depression och anemi.

Läs mer om hur celiaki kan skada matsmältningen ›

Gluten intolerans

Personer med denna sjukdom kan inte tolerera gluten, ett protein i vete, korn och råg. När gluten konsumeras, angriper kroppens immunförsvar slemhinnan i tunntarmen, som är täckt med små små fingerliknande utskott som kallas tarmludd. Dessa villi, som absorberar näringsämnen från mat, förstörs. Resultatet är en mjuk tarmvägg, som absorberar färre näringsämnen. Utan behandling kan celiaki orsaka undernäring, benskörhet, vitamin-och mineralbrist, infertilitet, tarmcancer och andra hälsoproblem. Skadan utvecklas långsamt och kan börja i alla åldrar.

Symtomen varierar kraftigt, utan några "typiska" symptom, hur mycket det påverkade tarmen och graden av undernäring påverkar svårighetsgraden av symtomen. De kan inkludera återkommande buken uppblåsthet och smärta, kronisk diarré, viktminskning, blek avföring, muskelkramper, försenad tillväxt hos barn och oförklarlig anemi. Eftersom dessa symtom liknar dem för andra sjukdomar, kan diagnosen vara svår och ofta försenade. Diagnosen kräver oftast din vårdgivare att be om detaljerad information om din sjukdomshistoria och symptom. Blodprov och en biopsi av tunntarmen kan också krävas.

Läs mer om glutenintolerans ›

Att få ut gluten

Gluten verkar vara den livsmedelsingrediens non grata dessa dagar. Bakers kommer med recept för glutenfria muffins och baguetter. Anheuser-Busch säljer Redbridge, en glutenfri öl gjort på durra. Och, naturligtvis, ibland är det som det är, du kan lätt glida in i en Internet-virvel av bloggar och Twittering om glutenfria livsmedel. Det är inte bara prata: kassaapparater ringer. Enligt vissa beräkningar, har försäljningen av glutenfria livsmedel tredubblats sedan 2004.

Glutenfri mat har blivit mer populärt dels för att läkarna diagnostisera fler fall av celiaki, en autoimmun sjukdom vars symptom utlöses av gluten, proteinhalten i vete, korn, råg och spelt (en gammal form av vete som är fånga den som en hälsokost). Celiac specialister säger att sjukdomen inte diagnostiseras så ofta som det borde vara. Som ett resultat av många människor lider med det i flera år, ofta efter att få andra - och felaktiga - diagnoser och onödiga behandlingar.

Lär dig mer om att få ut gluten ›

Det vete allergi kost

Nyckeln till en allergi-fri kost är att undvika alla livsmedel eller produkter som innehåller de livsmedel som du är allergisk. En vete allergi är en onormal reaktion av kroppen till det protein som finns i vete. Vete produkter finns i många livsmedel. För att undvika livsmedel som innehåller vete, är det viktigt att läsa livsmedelsmärkningen.

Läs mer om vete allergi kost ›

Celiaki körs i familjer

Celiaki är en genetisk sjukdom som körs i familjer. En person kan ha sjukdomen och inte veta det förrän det är utlöst av svår stress, graviditet, operation, fysisk skada, infektion, eller förlossning.

Läs mer om celiaki ›