Vatisa

Halsbränna och GERD

Halsbränna och GERD

Gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) är en mag sjukdom som orsakas av magsyra flödar från magsäcken till matstrupen. Läs mer ›

Symtom på halsbränna och GERD

Gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) är en kronisk mag sjukdom som orsakas av onormal flödet av magsyra från magsäcken till matstrupen.

Gastroesofageal hänvisar till magsäcken och matstrupen, och återloppsorgan för att strömma tillbaka eller retur. Gastroesofageal reflux (GER) är avkastningen av sura mage juice, eller mat och vätskor, tillbaka upp i matstrupen.

GERD är mycket vanligt hos spädbarn, men det kan inträffa i alla åldrar. Det är den vanligaste orsaken till kräkningar under spädbarnstiden.

GERD är ofta resultatet av sjukdomar som påverkar den nedre matstrupen sphincter (LES). Den LES, en muskel som ligger längst ned i matstrupen, kan öppnas så att maten i och stänger för att hålla mat i magen. När den här muskeln slappnar av för ofta eller för länge, sura refluxes tillbaka i matstrupen och orsakar kräkningar eller halsbränna.

Läs mer om symtom av halsbränna och Gerd ›

Behandling för halsbränna och GERD

GERD kan behandlas med flera olika typer av over-the-counter eller receptbelagda mediciner. I många fall kan medicinering användas tillsammans för att behandla din GERD. Din läkare kommer att tala om för dig vilka läkemedel eller läkemedel som är bäst för dina symtom.

Många over-the-counter antacida finns tillgängliga. Dessa neutralisera eller försvaga magsyra. Du behöver inte ett recept för att köpa dem. Du bör ta dessa antacida bara när du behöver, enligt din läkares råd.

OBS: Biverkningar kan vara förstoppning eller diarré. Om du har högt blodtryck, kolla med din läkare. Antacida kan vara höga i natrium.

Om enbart antacida inte fungerar, kan din läkare rekommendera starkare mediciner som kallas H-2-blockerare. Dessa mediciner trycka de flesta av magens syraproduktion. Många av dessa läkemedel finns nu tillgängliga på en lägre dos utan recept från läkare.

Läs mer om läkemedel för gerd ›

Leva med halsbränna och GERD

Du vet hur det känns: en brinnande obehag i bröstet, som stiger upp i halsen och halsen. Det kan till och med lämna efter sig en bitter eftersmak i munnen. Det är halsbränna, något som mer än 60 miljoner människor uppleva minst en gång i månaden. Om du är en av dem, det finns goda nyheter: Att göra några enkla livsstilsförändringar kan hjälpa till att släcka elden. Undvik mat och dryck som kan påverka den nedre matstrupen sphincter åtgärder, inklusive choklad, pepparmint, tomatsås, citrusfrukter och juice, kolsyrade drycker, och ketchup. Drick vatten istället för läsk, leta efter pastarätter gjorda med ljus, buljong-typ såser istället för tunga tomat sådana.

Läs mer om att leva med halsbränna och Gerd ›