Vatisa

Crohns sjukdom

Fakta Crohns sjukdom

Crohns sjukdom innebär vanligtvis tunntarmen, men i vissa fall är både tunntarm och tjocktarm drabbade. Läs mer ›

Symptom: crohns sjukdom

Crohns sjukdom är en kronisk inflammation i mag-tarmkanalen och en form av inflammatorisk tarmsjukdom. I Crohns sjukdom, kroppens immunförsvar angriper felaktigt friska vävnader som svar på mat eller infektion i mag-tarmkanalen. Sjukdomen kan påverka någon del av mag-tarmkanalen, men det oftast drabbar den nedre delen av tunntarmen (ileum). Andra områden som påverkas inkluderar munnen, matstrupen, magsäcken, tunntarmen, tjocktarmen och ändtarmen.

Klassiska symptom på Crohns sjukdom buksmärtor och svullnad och ofta drabbas av diarré. Crohns sjukdom kan allvarligt påverka en persons förmåga att delta i dagliga aktiviteter och kan leda till allvarliga komplikationer, inklusive undernäring och blockering i tarmen. Barn som har Crohns sjukdom kan få tillväxtproblem.

Läs mer om Crohns sjukdom ›

Behandling: inflammation

Hjärtsjukdomar och cancer, de två mest dödliga mördare i vår tid, är var och en som berörs av ett immunsvar som kan spela en nyckelroll i en rad kroniska sjukdomar, säger forskarna.

Det immunsvar är inflammation.

Inflammation är normalt och nödvändigt att kämpa mot en sinus-infektion eller hjälpa till att läka ett snitt. Men ibland kan det sväva utom kontroll, vilket orsakar svår sjukdom och död. Den process som gör inflammation springa amok är komplex. Det verkar variera med avtryckaren och den del av kroppen det invaderar.

"Vår uppskattning för hur inflammation kan göra är att växa," säger Carl Nathan, Ph.D., en New York-immunologi expert. "På många sätt har vi en epidemi av kronisk inflammation."

Läs mer om inflammation ›

Att leva med: crohns sjukdom

Crohns sjukdom är en inflammatorisk tarmsjukdom (IBD), som är en kronisk sjukdom som kan återkomma vid olika tidpunkter under en livstid. Det innebär vanligtvis tunntarmen, oftast den nedre delen som kallas ileum. Men i vissa fall är både tunntarm och tjocktarm påverkas. Ibland kan inflammation även påverka hela mag-tarmkanalen, däribland munnen, matstrupen, magen, tolvfingertarmen, tillägg, eller anus.

Crohns sjukdom drabbar män och kvinnor lika. Det verkar att köra i vissa familjer, med cirka 20 procent av personer med Crohns sjukdom har en släkting med någon form av inflammatorisk tarmsjukdom.

Läs mer om att leva med Crohns sjukdom ›