Vatisa

Ljumske smärta

Vad är ljumske smärta?

Ljumske smärta är något obehag i ljumske. Ljumskarna är där din mage slutar och benen börjar. Ljumsken kallas även ljumsk området och inkluderar din övre insidan av låren samt det främre området där benen fäster din torso.

Hos män kan ljumsksmärta hänvisar också till smärta som strålar in i eller ur pungen eller testiklarna i pungen. Kvinnor kan uppleva ljumske smärta på grund av en sjukdom i könsorganen eller könsorganen. Smärta kan också stråla in i grenen av en sjukdom i höft, nedre delen av ryggraden, bäckenet, njure, urinblåsa, eller kolon.

Smärta är ett vanligt tecken på inflammation, sjukdom, eller direkt skada på ett visst område av ljumsken. Ljumsken kan visas svullna, röda eller anbud vid beröring. Ljumske smärta kan bero på allvarliga infektioner, inflammation, trauma, malignitet (cancer), och andra onormala processer.

En mycket vanlig orsak till ljumsken smärta är en ljumske dra, en stam av de inre lårmusklerna. En ljumske drar ofta uppstår på grund av en aktivitet som innebär löpning, skridskoåkning, hoppa eller simma. Ljumske drar är en vanlig skada i sporter som fotboll, baseball, hockey, fotboll och friidrott.

Beroende på orsaken, kan ljumsksmärta börjar plötsligt och försvinner snabbt, till exempel från en klämd nerv i samband med en mindre skada. Ljumske smärta som utvecklas över tiden och förekommer tillsammans med andra symtom kan vara ett tecken på en mer allvarlig sjukdom, till exempel en sexuellt överförbar sjukdom (STD), ljumskbråck, eller testikelcancer.

Eftersom ljumsken smärta kan vara ett symtom på en allvarlig eller livshotande sjukdom, bör du omedelbart uppsöka vård och prata med din läkare om dina symtom. Plötslig ljumsksmärta hos män med svullnad i pungen, illamående, kräkningar och buksmärtor är symtom på testikeltorsion, vilket är en medicinsk nödsituation. Omedelbart söka läkarvård (ring 911) om du upplever dessa symtom.

Symptom

Vilka andra symptom kan uppstå med ljumsken smärta?

Ljumske smärta kan åtföljas av andra symtom beroende på den bakomliggande sjukdom, åkomma eller sjukdom. Till exempel kan ljumsken smärta på grund av en infektion vara associerade med en feber, rodnad och värme runt det drabbade området.... Läs mer om ljumsksmärta symtom

ORSAK

Vad orsakar ljumsksmärta?

Ljumske smärta kan orsakas av en mängd olika sjukdomar, störningar och sjukdomar, inklusive infektionssjukdomar, trauma, malignitet (cancer) och andra onormala processer. Ljumske smärta kan också vara på grund av ett problem i ett annat område, såsom höften. Detta kallas avses ljumsksmärta. I vissa fall, ljumsken smärta är ett symtom på en allvarlig eller livshotande sjukdom.... Läs mer om ljumsksmärta orsaker

Fler artiklar