Vatisa

Särskilda avsnitt: hjärt-anslutningar: testosteron, kön, och hjärtats

Testosteron var en gång tänkt att vara dåligt för hjärtat, en viktig drivkraft bakom den tidigare uppkomsten av hjärtsjukdomar hos män än hos kvinnor. Men en växande mängd forskning visar att för äldre män, det är för lite testosteron som ställer till problem. Hos män, hjälper testosteron blodkärlen vidgas, vidgas, och bär mer blod när det behövs. Det förbättrar blodtrycket och kolesterol nivåerna och kan positivt påverka elektrisk överledning i hjärtat. Låg testosteron har kopplats till en rad hälsoproblem hos män, allt från att utveckla typ 2 -diabetes till benskörhet, depression och förlust av intresse för sex.

Kolesterol tilltäppta artärer kan också spåra ur sexuell aktivitet. När en beröring, en blick, inte ens en tanke knuffar hjärnan att skicka signaler om upphetsning, blodkärlen i penis att slappna av och vidgas. Extra blod strömmar in i penis, vilket gör vävnaden styvare och komprimera små vener som dränerar blod bort från penis. Ansamling av feta plack inuti blodkärlen i hela kroppen kan störa denna process, försvagar eller förhindra en erektion.

Erektionsproblem, förtjänar en grundlig hälsokontroll för tecken på hjärtsjukdom. Detta inkluderar testning för högt kolesterol, högt blodtryck och diabetes, tillsammans med ett samtal om symptom som skulle kunna antyda åderförkalkning andra ställen i kroppen, till exempel tryck över bröstet, episoder av andnöd eller smärta i vadmusklerna när hon gick. Ett fortsatt fokus på motion, hälsosam kost, och inte röka kan förbättra hjärthälsa och sexuell funktion.