Vatisa

Hjärtsjukdom

Vad är hjärtsjukdom?

Hjärtsjukdom eller kardiovaskulär sjukdom, är ett allmänt namn för ett brett spektrum av sjukdomar, störningar och sjukdomar som påverkar hjärtmuskeln, blodkärl, hjärtklaffar, och hjärtslag. Hjärtsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Europa. Läs mer om hjärtsjukdomar ›

Vem får hjärtsjukdomar?

När allt är rätt, är hjärtat ett finstämt instrument. Men många saker kan gå fel inuti och runt hjärtat. Det finns sjukdomar som sätter artärerna som försörjer hjärt, ventilerna mellan kamrarna, elsystemet, och styrkan i muskeln på spel. En person kan ha en genetisk känslighet för hjärtsjukdomar, andra medicinska sjukdomar, och en dålig livsstil som lagt sitt hjärta i fara. Men hur vet du om du är i riskzonen?

Läs mer om vem som får hjärtsjukdomar ›

Vad händer i kranskärlssjukdom?

Kranskärlssjukdom är den vanligaste dödsorsaken i Europa. Blodkärl som ger näring och syre till hjärtmuskeln kan bli smalare eller blockerad med fet plack eller blodproppar. Svältande hjärtat i blodet gör att vävnaden dör och denna hjärtskada är anledningen till att du kan få en hjärtattack.

Läs mer om kranskärlssjukdom ›

Mild och massiv hjärtinfarkt: vad är skillnaden?

Man hör ofta människor hänvisar till en hjärtattack av dess svårighetsgrad. Oavsett om det är en mild hjärtattack eller en massiv en, är en hjärtattack alltid allvarligt. Benämningen kommer från omfattningen av hjärtmuskelskada.

Läs mer om skillnaden mellan en mild och massiv hjärtinfarkt ›

Hjärtsjukdom och diabetes: vad är sambandet?

Sambandet mellan diabetes och hjärtsjukdomar är komplex, men det är uppenbart att de två är sammanflätade. Vi vet detta eftersom personer med typ 1 och typ 2-diabetes har en mycket högre risk för hjärtinfarkt än personer utan sjukdomen. Om du har diabetes, är kritisk del för att hantera okontrollerade blodsockernivåer och minska risken.

Läs mer om sambandet mellan diabetes och hjärtsjukdomar ›

Första hjälpen för en hjärtattack: vad ska du göra?

Om någon har en hjärtattack, är det viktigt att de läkare omedelbart så att livräddande åtgärder kan börja så snart som möjligt. Med ingen tid att förlora, vad ska du göra? Det finns några bra åtgärder du kan vidta för att kraftigt minska risken för allvarliga hjärtskador eller dödsfall.

Läs mer om första hjälpen för någon som har en hjärtattack ›