Vatisa

Lupus

Vad är lupus?

Lupus är en kronisk sjukdom som kan ha en allvarlig och utbredd effekt på kroppen, inklusive huden, leder, muskler och andra organ. Men i många fall är lupus en mild sjukdom som framgångsrikt kan kontrolleras med regelbunden medicinsk vård. Omkring 1,5 miljoner människor har lupus, och cirka 90 procent av personer med lupus är kvinnor, enligt Lupus Foundation of Europe (Källa: LFA ).

Lupus är en autoimmun sjukdom. Normalt kan immunförsvaret se skillnad på dina egna vävnader och främmande inkräktare, som bakterier eller virus. Immunförsvaret producerar antikroppar som riktar bakterier, virus och andra onormala ämnen för destruktion. Men i en autoimmun sjukdom, kroppens immunförsvar misstag friska vävnader och organ som farliga inkräktare i kroppen och attackerar dem. Detta resulterar i kronisk inflammation som så småningom kan skada och förstöra de påverkade vävnader och organ.

Det finns fyra typer av lupus. De innefattar:

  • Skivformig lupus erythematosus påverkar huden. Skivformig lupus kallas även kutan lupus.

  • Läkemedelsinducerad lupus erythematosus uppstår som en biverkan av vissa läkemedel, såsom betablockerare, som allmänt används för att behandla hjärtsjukdomar och högt blodtryck.

  • Neonatal lupus erythematosus är en ovanlig form av lupus hos nyfödda barn vars mödrar har lupus, vilket kan orsaka problem vid födseln eller ett allvarligt hjärtfel i sällsynta fall.

  • Systemisk lupus erythematosus orsakar inflammation i flera organ och kroppssystem.

Uppkomsten av lupus sker ofta i ung vuxen ålder genom medelåldern. Vanliga lupus symtom är ledvärk, extrem trötthet, huvudvärk, svullnad av ben, fötter, händer och ansikte, håravfall, och en fjärilsformad utslag över näsryggen. Men i många fall är lupus en mild sjukdom som kännetecknas av återkommande episoder av några av dessa symtom. Söker regelbunden medicinsk vård och efter din behandling plan kan bidra till att minska risken för allvarliga komplikationer av lupus.

I vissa fall kan lupus utvecklas ytterligare och leda till allvarliga, livshotande komplikationer, såsom hjärtsjukdomar, infektioner och njursvikt. Omedelbart söka läkarvård (ring 911) om du har symtom på komplikationer av lupus, till exempel svårt att andas, svullnad i benen, minskad urinproduktion, bröstsmärtor, hög feber, eller en förändring av vakenhet eller medvetande.

Symptom

Vilka är symtomen av lupus?

Symtom på lupus är resultatet av vävnadsinflammation under olika delar av kroppen. Den typen och svårighetsgraden av symtomen varierar mellan individer och vilken typ av lupus. Men lupus uppträder i allmänhet som återkommande attacker av symptom. Dessa symptom skov följs av perioder då symtomen förbättrar.... Läs mer om lupus symptom

ORSAK

Vad orsakar lupus?

Lupus är en autoimmun sjukdom. I en autoimmun sjukdom, kroppens immunförsvar misstag friska vävnader och organ som farliga inkräktare i kroppen och attackerar dem. Detta resulterar i inflammation, som så småningom kan skada och förstöra de påverkade vävnader och organ. Vad som orsakar detta autoimmun reaktion i kroppen är inte känt, men man tror att lupus utlöses av olika miljöfaktorer och eventuellt en genetisk predisposition för att utveckla en autoimmun sjukdom. I vissa fall kan en individ som utvecklar lupus har en släkting med lupus eller annan autoimmun sjukdom.... Läs mer om lupus orsaker

BEHANDLINGAR

Hur är lupus behandlas?

Det finns inget botemedel mot lupus. Emellertid är det en myt att lupus är vanligen en livshotande sjukdom. Med tidig upptäckt, regelbunden medicinsk vård, och god patientens följsamhet med en behandlingsplan, är det möjligt för de flesta människor med lupus att leva ett normalt liv.... Läs mer om lupus behandlingar