Vatisa

Symtom och diagnos

12 symptom av lupus

Lupus kan vara en svår sjukdom. Det påverkar olika människor på olika sätt. Symtomen varierar från milda till allvarliga. De kan visas och sedan försvinna, och du kan utveckla nya symtom som du aldrig har upplevt tidigare. se tecken att leta efter ›

Förståelse lupus

Lupus är tänkt att utvecklas när kroppens immunförsvar angriper felaktigt kroppens egna vävnader istället för att skydda dem från utomstående inkräktare. Immun proteiner som kallas autoantikroppar angriper många olika delar av kroppen och orsaka inflammation och vävnadsskador i många delar av kroppen, inklusive leder, hud, njurar, nervsystemet (hjärna, ryggmärg och nerver), blod, hjärta, lungor, matsmältnings systemet och ögon. Den exakta orsaken till lupus står en gåta, även om forskare undersöker många olika möjligheter och tror att flera faktorer kan spela en roll i utvecklingen av sjukdomen.

Läs mer om behandling och prognos av lupus i denna guide ›

4 triggers och lösningar för lupus skov

När du har lupus, du går igenom tider då du känner dig sjuk och tillfällen då du känner dig bättre. Det beror på att lupus är en sjukdom av facklor där symtom såsom värkande eller svullna leder, huvudvärk och trötthet, förvärras och förbättra om och om igen.

Lyckligtvis behöver nödraketer inte alltid ske slumpvis. I själva verket kanske du kan identifiera vissa triggers som orsakar skov, till exempel stress eller utmattning, och varningsskyltar om att man är på väg att inträffa, till exempel yrsel, hudutslag eller feber. Detta gör att du kan undvika vissa triggers och arbeta med din läkare för att kortslutnings nödraketer tidigt, eller åtminstone göra symtomen lindrigare. Och när nödraketer händer, det finns åtgärder du kan vidta för att må bättre igen.

Läs mer om triggers och lösningar för lupus skov ›