Vatisa

Behandlingar för lupus

När du har lupus, du vill ha hjälp och du vill ha det snabbt. Det kan dock ta lite tid och tålamod-innan du och din läkare kan ta fram den bästa behandlingsplan för dig. Varför? Sjukdomen påverkar alla på olika sätt, så att behandlingar måste anpassas till varje persons behov.

Lyckligtvis har behandlingsalternativ för lupus förbättrats dramatiskt under de senaste decennierna. Medan det finns fortfarande inget botemedel mot sjukdomen, vara säker på att med en stark vårdteam och rätt mediciner, kan du få dina symptom under kontroll. Även om planen kan ändras från en person till nästa, målen är desamma:

 • Minimera inflammation.

 • Styr ett överaktivt immunförsvar.

 • Förhindra nödraketer.

 • Behandla bloss när de inträffar.

 • Styr lupus relaterade symtom som ledvärk och trötthet.

 • Minska risken för komplikationer till dina organ.

Läkemedel för lupus

Även om det finns många läkemedel som används för behandling av lupus symptom, är bara ett fåtal läkemedel som godkänts av US Food and Drug Administration (FDA) för behandling av sjukdomen. Dessa inkluderar:

 • Kortikosteroider såsom Deltasone, Medrol, Decadron och Hexadrol minska inflammation tillsammans med smärta, svullnad och ömhet i hela kroppen.

 • Malariamedel såsom Plaquenil och Aralen hjälp minska kroppens produktion av autoantikroppar, proteinerna som angriper och skada frisk vävnad.

 • Aspirin hjälper till med smärta och inflammation.

Dessutom, i mars 2011 godkände FDA Benlysta, ett nytt läkemedel för människor med aktiv autoantikroppspositiva lupus som också tar andra lupus mediciner. Benlysta levereras intravenöst, eller genom en ven. Det riktar ett specifikt protein som B-celler-vita blodkroppar som producerar inflammation som orsakar autoantikroppar-behov att fungera. Forskarna tror drogen fungerar genom att skära ner på antalet egensinniga B-celler som är involverade i lupus.

Att få ut det mesta av din behandlingsplan

Du kommer förmodligen att behöva ta flera olika mediciner för att bekämpa sjukdomen. Se till att hålla en nära kommunikation med din läkare om de mediciner du tar, dina symtom och eventuella biverkningar som du kan uppleva. Du kanske vill anteckna denna information i en dagbok och ta den med dig till varje möte. Beväpnad med denna information, kan du och din läkare regelbundet utvärdera om din behandlingsplan fungerar eller om att göra vissa justeringar kan hjälpa.

Livsstilsförändringar gör skillnad

Förutom att ta alla dina mediciner som ordinerats, göra små förändringar i din vardag kan hjälpa till att hantera sjukdomen. Dessa inkluderar:

 • Utövar regelbundet. Låg slag aktiviteter såsom promenader, simning och cykling kan hjälpa tona din kropp samtidigt lindra muskelstelhet, förbättra din rörelseomfång, ta udden av stressen och skydda ditt hjärta.

 • Undvika cigaretter. Rökning påskyndar de skadliga effekterna av lupus. Tala med din läkare om effektiva som avslutar strategier.

 • Att få tillräcklig vila. Minst sju timmars shut-eye per natt kan minska trötthet och hjälpa till att läka skadade muskler och leder.

 • Skydda din hud från solen. För mycket tid utanför kan orsaka symptom att blossa. Om du ska vara utomhus, täcka exponerad hud med solkräm som innehåller SPF 30 eller högre och blockerar både UVA-och UVB-strålar.