Vatisa

Nya riktlinjer för lupus njursjukdom

Nya riktlinjer expert bör hjälpa läkare som behandlar människor med lupus njursjukdom. Systemisk lupus erythematosus orsakas av att immunsystemet angriper kroppen. Det angriper ofta lederna och huden. Men andra organ också kan skadas. I ca 60% av personer med lupus, angriper sjukdom i njurarna. Detta kallas lupus nefrit. Om tester visar njurengagemang, är nästa steg en njurbiopsi, riktlinjerna säger. En biopsi visar mönstret av njurskada och hjälper till att styra behandlingen. Alla med lupus njurskada bör ta en drog som kallas hydroxycholoquine, riktlinjerna säger. Någon som har protein i urinen bör också ta en ACE-hämmare eller angiotensin-receptor-blockerare. Dessa läkemedel hjälper till att skydda njurarna. Andra läkemedel också används i mer allvarliga fall. Experter berättade HealthDay News att personer med lupus också bör följa en hälsosam livsstil. I synnerhet bör de undvika att äta mättade fetter och transfetter, vilket kan öka inflammation. Europeiska College of Rheumatology släppte riktlinjerna. Tidskriften Arthritis Care & Research publicerade dem. HealthDay skrev om dem 3 maj.

Vad är läkarens reaktion?

Jag välkomnar nya riktlinjer, framför allt för att hjälpa läkare att diagnostisera komplexa sjukdomar. Systemisk lupus erythematosus är en av dessa sjukdomar. Det är också kallas lupus eller SLE. Denna sjukdom drabbar kvinnor betydligt oftare än män. Det verkar ofta i sena tonåren eller tidig vuxen ålder.

De flesta människor med lupus har ganska mild sjukdom och en god prognos. Från tid till annan, de har anfall av ledvärk, låggradig feber och trötthet. Det finns många andra möjliga symptom. Varje person som tenderar att ha en lite annorlunda uppsättning av symptom när lupus flammar upp.

Men lupus är mycket oförutsägbar. Den kan börja med milda symtom och förblir relativt milda och lätta att behandla många år. Eller det kan bli värre med tiden. Eller det kan göra en person mycket sjuk redan från början.

De tre huvudsakliga bekymmer hos personer med lupus är:

 • Njursjukdom leder till njursvikt -Njursvikt kräver dialys eller njurtransplantation.

 • Snabbare åderförkalkning och kranskärlssjukdom - Detta är relaterat till långvarig inflammation.

 • Infektioner - Lupus själv orsakar förändringar i immunsystemet. De läkemedel som behövs för att styra lupus också kraftigt öka risken för infektioner.

Lupus njursjukdom är särskilt svåra att behandla. Först behöver ca 40% av personer med lupus inte få njurproblem som påverkar deras liv. För de människor som har det, njursjukdom varierar på ungefär samma sätt som andra aspekter av lupus. I vissa människor, kan det vara lätt och stabil i år. I andra fall kan det leda till njursvikt inom veckor, om det inte behandlas.

Njurskada från lupus orsakas av angrepp av auto-antikroppar. Dessa är proteiner som produceras av immunförsvaret som angriper våra egna vävnader och celler. De kan skada njurarna på olika sätt. Behandling för lupus njursjukdom måste anpassas till den specifika typ av njurskada.

En panel utses av Europeiska College of Rheumatology skrev riktlinjerna. För att göra detta, de första omdömet många studier och ansåg yttranden från experter. Panelen gör det tydligt att dessa rekommendationer. De är inte avsedda att ordinera den bästa behandlingen för varje person med lupus njursjukdom.

Vilka förändringar kan jag göra nu?

Om du har lupus och är osäker på om njurarna är inblandade, be din läkare om resultaten av två standardtester:

 • En urinanalys för att ta reda på om du har en eller flera av följande i urinen:

  • Protein

  • Röda blodkroppar

  • Vita blodkroppar

  • Sändningar (rör av skräp eller celler)

 • Ett blodprov för kreatinin - En högre än normal nivå indikerar nedsatt njurfunktion.

Om du har några tecken på njursjukdom, kommer din läkare sannolikt föreslår att du tar ett läkemedel som heter hydroxiklorokin (Plaquenil). Det bidrar också till att begränsa symptomen av lupus och hur ofta de blossar upp.

Om du har tecken på njursjukdom, kan din läkare också föreslå en njurbiopsi. Mängden protein i urinen eller antalet celler som ses på en urinanalys inte återspeglar väl vad som faktiskt händer med njurarna. En biopsi är det enda sättet att veta säkert.

Om du har något protein i urinen, kommer din läkare förmodligen förskriva en annan drog. Detta kommer att vara antingen en angiotensin converting enzyme (ACE)-hämmare eller en angiotensin-receptorblockerare (ARB). Dessa läkemedel är oftast används för att behandla högt blodtryck. Men för personer med njursjukdom och protein i urinen, de hjälper till att skydda njurarna från att misslyckas. De fungerar även om ditt blodtryck är normalt.

Andra, mer potenta läkemedel kan förskrivas. Detta beror på de biopsiresultat, den hastighet med vilken njurfunktionen blir värre, eller båda.


Vad kan jag förvänta mig med tanke på framtiden?

Dessa riktlinjer kommer att hjälpa läkare att ta hand om personer med lupus njursjukdom. De kommer också att hjälpa forskare att hitta ännu bättre behandlingar för njursjukdom i framtiden. Varje potentiell ny och annorlunda behandling kan jämföras med de i behandlingsriktlinjer.