Vatisa

Vanliga frågor om lupus

1. Vad är lupus?

Lupus är en autoimmun sjukdom. Detta betyder att immunsystemet, vilket normalt är ansvarig för att skydda kroppen mot bakterier och andra inkräktare, angriper friska vävnader. Som ett resultat, orsakar lupus inflammation, smärta och skador på olika delar av kroppen.

2. Vem är mest benägna att utveckla lupus?

Vem som helst kan utveckla lupus, men forskare har identifierat flera grupper av människor som är mer benägna att utveckla sjukdomen:

  • Kvinnor. Nittio procent av personer med lupus är kvinnor. Kvinnor är också mest benägna att få diagnosen lupus under barnafödande ålder-åldern 15-44.

  • Människor av färg. Lupus är vanligare hos afro-människor, Hispanics / Latinos, Asien-människor, infödda folk, infödda hawaiianer och Pacific Islanders än hos kaukasier.

  • Personer med en familjehistoria av lupus. Att ha en släkting med lupus ökar risken att utveckla sjukdomen med 5 till 13 procent.

3. Varför symtomen kommer och går?

En viktig egenskap hos lupus är att det är en sjukdom av facklor. Ibland symtom är i full gång och du känner dig sjuk. Vid andra tillfällen, symptom gå i remission och att du känner dig bättre. Att lära sig att förebygga facklor och behandla dem när de inträffar kan hjälpa dig att få bättre kontroll över sjukdomen.

4. Hur är lupus diagnosen?

Det finns ingen enda test för att avgöra om du har lupus, så läkarna bygga på flera olika faktorer. Din läkare kommer att ta hänsyn till dina symptom, din sjukdomshistoria, resultat av labb filmvisningar, till exempel blod-och urinprov, och din familjs sjukdomshistoria för att komma fram till en diagnos.

5. Vilka komplikationer kan Lupus orsak?

Lupus kan skada någon större organ eller vävnad i kroppen. Det kan påverka din hjärna och centrala nervsystemet, hud, hjärta, lungor, leder, muskler, njurar, och mer. Ett av de primära målen vid behandling av lupus är att minimera de skador som det orsakar i hela kroppen.

6. Hur vet jag om jag har lupus?

Lupus kan orsaka en mängd olika symptom, eftersom det kan påverka så många delar av kroppen. Vad mer, vissa symtom, såsom huvudvärk eller feber, kan förväxlas med andra sjukdomar, till exempel influensa. Därför lupus ibland kallas den "stora Masquerader." Tala om för din läkare om du märker något av dessa symtom eller följande: extrem trötthet, en fjärilsformad utslag på kinderna och näsan, värkande eller svullna leder, eller sår i munnen eller näsan.

7. Vilken typ av läkare behandlar lupus?

En reumatolog är en läkare som är specialiserad på sjukdomar i muskler och leder. Men om lupus påverkar andra delar av kroppen, kanske du behöver träffa en läkare som specialiserat sig på detta område. Till exempel, om du har hjärtproblem på grund av lupus, måste du se en kardiolog. Om du utvecklar hudutslag, kan en hudläkare hjälpa.

8. Finns det mediciner för behandling av lupus?

Ja. Läkare använder flera olika typer. Vissa läkemedel behandla sjukdomen, medan andra hjälper till att kontrollera symtomen. Människor med lupus kan ta läkemedel, såsom kortikosteroider, antiinflammatoriska medel, antimalariamedel, och immunsuppressiva läkemedel.

9. Vilka livsstilsförändringar kan jag göra för att hjälpa till att hålla lupus under kontroll?

Försök att träna regelbundet. Det bidrar till att minska stressen, skyddar ditt hjärta, och kan hjälpa till med muskelstelhet. Det är också viktigt att vila mycket, minst sju timmars sömn per natt. Slutligen, vidta åtgärder för att skydda din hud från solen, vilket kan orsaka symptom att blossa. Använd solskyddskräm, undvika att vara ute mitt på dagen, och när det är möjligt, hålla huden täckt och bära en bredbrättad hatt.

10. Kan lupus botas?

För närvarande finns det inget botemedel mot lupus. Men till skillnad från sjukdomar där symtomen dröjer sig kvar, personer med lupus upplever perioder av remission-tider när symtomen förbättras och du mår bra. Med behandling är det möjligt att hantera sjukdomen och vara involverad i ditt arbete, familj, och många av de aktiviteter som du älskar att göra.