Vatisa

Pankreatit

Vad är pankreatit?

Pankreatit är en inflammation i bukspottkörteln. Bukspottkörteln är en körtel som ligger bakom magsäcken som spelar en viktig roll i matsmältningen. Den körtel utsöndrar magsafter i tunntarmen, och dessa juicer bryta ner mat. Bukspottkörteln frisätter också insulin och glukagon, två hormoner som hjälper kroppen att reglera blodsockernivån.

Bukspottkörteln kan bli inflammerad om magsafter, som kallas enzymer, attackera körteln själv och skada vävnaderna i bukspottkörteln. Pankreatit kan vara en akut eller en kronisk sjukdom. Vanliga orsaker till pankreatit innefattar gallsten som bildas i närliggande gallblåsan och reser till bukspottkörteln via gallgången, långvarig, tung alkoholkonsumtion, och vissa sjukdomar som cystisk fibros.

Akut pankreatit är märkt av uppkomsten av smärta i övre delen av buken som kan sprida sig till baksidan. Med rätt behandling kan akut pankreatit hanteras och lösas, även om sjukdomen och dess komplikationer kan vara livshotande i vissa fall. Cirka 200.000 personer i Europa är på sjukhus varje år på grund av akut pankreatit (Källa: NIDDK ).

Kronisk pankreatit är en långvarig sjukdom som kan ge bestående skador. Vid denna sjukdom bukspottkörteln långsamt förstörs tills den inte längre kan producera de viktiga matsmältningsenzymer. Behandlingen kan omfatta ett recept för syntetiska pankreasenzymer.

Akut pankreatit kan börja som en liten smärta i buken sprider sig till ryggen. Smärtan kan intensifiera och förvärras. Omedelbart söka läkarvård (ring 911) för allvarliga symtom, till exempel en svullen och öm buk, feber, illamående, snabb puls, och kräkningar.

Omedelbart uppsöka sjukvård om du behandlas för kronisk pankreatit, men du har lindriga symtom som kvarstår, återkommer, eller orsaka oro.

Symptom

Vilka är symptomen på pankreatit?

Akut och kronisk pankreatit ofta manifesteras med samma symptom. Symtom på kronisk pankreatit pågår eller återkommande och kan kräva permanenta kost-och livsstilsförändringar. Symtom på pankreatit påverkar bukspottkörteln och andra organ i matsmältningssystemet.... Läs mer om pankreatit symtom

ORSAK

Vad orsakar pankreatit?

Pankreatit är en inflammation i bukspottkörteln. Bukspottkörteln kan bli inflammerad om magsafter den producerar, som kallas enzymer, attackera körteln själv. Pankreatit kan vara ett akut eller kronisk sjukdom.... Läs mer om pankreatit orsakar

BEHANDLINGAR

Hur är pankreatit behandlas?

Om du har akut pankreatit, kommer du att behandlas på sjukhus. Behandlingen omfattar antibiotika, administrering av intravenösa vätskor, och läkemedel för att lindra smärta. Mat och dryck kan vara förbjudet under denna sjukhusvistelse för att låta din matsmältningssystemet att vila. Om du kräks, kan din vårdgivare placera en slang genom näsan och in i magen för att ta bort luft och vätska. Din läkare kommer att råda dig att inte dricka alkohol, äta fet eller fet mat, eller rök medan bukspottkörteln läker.... Läs mer om pankreatit behandlingar

Fler artiklar