Vatisa

Prostatacancer översikt

Prostatacancer är en av de vanligaste cancerformerna bland män.

Prostatacancer är mest framgångsrikt behandlas när de upptäcks tidigt. Nittio-en procent av alla prostatacancer upptäcks när de är antingen lokaliserade (begränsad till prostata) eller regional (i närheten).

Den femåriga överlevnaden för män som diagnostiserats med prostatacancer tumörer på dessa stadier är 99 procent. Under de senaste 20 åren har den femåriga överlevnaden för alla stadier i kombination ökat från 67 procent till 99 procent.

Tecken och symptom

Det finns vanligtvis inga särskilda tecken eller symptom på tidig prostatacancer. En prostataspecifikt antigen (PSA) blodprov och digital rektal examen (DRE) kan ge den bästa chans att hitta prostatacancer på ett tidigt stadium. Men dessa tester kan ha nackdelar. National Cancer Institute och Europeiska Cancer Society visar att män äldre än 50 år prata med sin läkare om prostatacancerscreening. Förutom en årlig fysisk undersökning, kan din läkare rekommendera en DRE eller PSA-test. Män i högriskgrupper bör rådgöra med sin läkare om att testas vid en tidigare ålder.

Symtomen vid prostatacancer kan likna andra sjukdomar eller medicinska problem, såsom en förstorad prostatakörtel. Som man blir äldre, kan hans prostata bli större och hindrar flödet av urin, eller störa den sexuella funktionen. En förstorad prostata kan kräva behandling med läkemedel eller kirurgi. Denna gemensamma benign prostatasjukdom, som inte är cancer, kan orsaka många av samma symptom som prostatacancer. Rådgör alltid med din läkare för en diagnos.

Riskfaktorer

I allmänhet, alla män är i riskzonen för prostatacancer. Men specifika riskfaktorer ökar sannolikheten för att vissa män kommer att utveckla sjukdomen, däribland att vara äldre än 65 år, som är afrikansk-europeisk, som äter en fettrik kost, som är överviktiga, har en vasektomi eller sexuellt överförbar sjukdom, och som har en familjehistoria av prostatacancer.

Om resultaten av en DRE eller PSA-test är ovanliga, kan din läkare upprepa proven eller begära ett ultraljud och andra förfaranden. Dessa utvärderingsverktyg kan vara:

  • Transrektalt ultraljud (TRUS): ett test med ljudvåg ekon för att skapa en bild av prostatakörteln att visuellt inspektera för onormala sjukdomar som körtelförstoring eller knölar.

  • Datortomografi (kallas även CT eller CAT scan): en bilddiagnostik förfarande som använder en kombination av röntgen-och datorteknik för att producera tvärsnittsbilder (ofta kallade skivor), både horisontellt och vertikalt, av kroppen.

  • Magnetisk resonanstomografi (MRT): ett diagnostiskt förfarande som använder en kombination av stora magneter, radiofrekvenser och en dator för att ge detaljerade bilder av organ och strukturer i kroppen.

  • Radionuklid skelettscintigrafi: en kärnavbildningsmetod som hjälper till att visa om cancern har spridit sig från prostatakörteln till benen.

  • Lymfkörtel och / eller prostata biopsi: ett förfarande där vävnadsprover tas bort (med en nål eller under operation) från kroppen för undersökning i mikroskop för att avgöra om cancer eller andra onormala celler är närvarande.

Behandling

Diagnosen av cancer bekräftas endast av en biopsi. Det finns många olika behandlingar för prostatacancer, bland förväntans terapi, kirurgi, strålbehandling och kemoterapi. Förväntans terapi är att "titta på och vänta", medan noggrant observera och övervaka prostatacancer. Din läkare kan rekommendera detta om prostatacancer är i ett mycket tidigt skede.