Vatisa

Tjocktarmscancer

Kolorektal cancer

Kolorektal cancer är den tredje vanligaste cancerformen hos både män och kvinnor. Antalet dödsfall i kolorektal cancer har minskat, vilket beror på ökad screening och polyp avlägsnande. Läs mer om tjocktarmscancer ›

Symtom på kolorektal cancer

Denna viktiga undersökning kan hitta problem och beger dödlig cancer.

Många människor oroar sig ha sin tjocktarmen undersöks med en colonoscope. Även om ångest är normalt, är det colonoscope ett fantastiskt instrument som ger gastroenterologer som mig en väldigt nära bild av tjocktarmen, även kallad tjocktarmen.

Det hjälper mig att se problem såsom inflammation eller blödning, och det kan rädda ditt liv om jag hittar en tumör eller de små, förcancerutväxter kallas polyper.

Jag rekommenderar koloskopier av flera skäl:

  • En stor, konsekvent förändring i tarm vanor, såsom förstoppning, diarré, förändringar i avför storlek eller form, och en hel del fler eller färre tarmtömningar än normalt för dig

  • Blödning under tarmrörelserna

  • Oförklarlig viktminskning

  • Ihållande buksmärtor

  • En familjehistoria av kolorektal cancer

  • En ålder av 50 år eller äldre

Läs mer om symptom på tjocktarmscancer ›

Behandlingar för kolorektal cancer

Behandlingar kan kontrollera cancer och förbättra din livskvalitet genom att kontrollera dina symtom.

När du vet det stadium av cancer du har, är det dags att fatta beslut om en behandlingsplan. Det här avsnittet hjälper dig att förstå dina alternativ och vad som är bäst för dig. Att prata om din behandling val kommer att vara ett av de viktigaste möten du har med din läkare.

Beslut om den bästa planen kan ta lite tid. Tala med din läkare om hur mycket tid du kan ta för att utforska dina alternativ innan du måste bestämma. Du kanske vill få en annan åsikt innan beslut fattas. Och du kanske vill prata med din familj och vänner.

Läs mer om behandlingar för tjocktarmscancer ›

Att leva med kolorektal cancer

 

Vad kan du göra om någon av de risker för kolorektal cancer på dig? Det bästa du kan göra är att göra förändringar i ditt liv som kommer att hjälpa dig att kontrollera så många av de risker som du kan. Här är några val du kan göra som kan hjälpa till.

Träna regelbundet.

Att få minst 30 minuters motion varje dag kan minska risken för kolorektal cancer. Regelbunden måttlig motion, exempelvis snabba promenader och gå i trappor, kommer att sänka din risk. Intensiv fysisk aktivitet, såsom löpning eller aerobics, under längre tid kan ge ännu mer skydd. Detta gäller även om du börjar träna senare i livet. Här är några sätt läkarna tror motion hjälper till att skydda dig:

Läs mer om att leva med tjocktarmscancer ›