Vatisa

Varför riktiga män träffa doktorn

Det är lätt att få de flesta män att en match eller en järnaffär. Men för många killar, är en resa till läkaren ungefär lika hög prioritet som en dag av sko-shopping.

Ett skäl är pride. I en kultur som likställer är unga män med att vara frisk och stark, kanske en antydan om sårbarhet för sjukdom ses som ett tecken på svaghet.

Det är farligt att tänka. Väntar tills du är sjuk innan du ser din vårdgivare kan sätta din hälsa i fara.

Om du låter andfåddhet eller obehag i bröstet gå okontrollerat, kan du möta en hjärtattack. En förändring i tarm vanor kunde varna för sjukdomar som tjocktarmscancer. Huvudvärk eller yrsel kan bero på högt blodtryck, vilket kan leda till njurskador och stroke. Blod i urinen kan innebära en njursten eller prostatacancer, och det är alltid anledning att besöka en läkare.

Men att se läkaren också kan hjälpa din sinnesfrid. Symtom som kan tyda på en allvarlig sjukdom kan också peka på enkla, lätt behandlade problem. Att blod i urinen, till exempel, skulle kunna komma från en infektion.

"Jag tror att män blir bättre på att se doktorn, men det finns fortfarande tveksamhet och förnekelse," säger Larry S. Fields, MD, ordförande för European Academy of Family Physicians. "Många män har fortfarande att pressas till läkaren med sina fruar eller barn."

Det är inte bara bättre för en människas hälsa om han besöker en läkare. Det är bättre för sin sons hälsa också. Pojkar modell ofta sin fars beteende. Om pappa ser läkaren, det finns en bättre chans hans son kommer att växa upp för att göra detsamma.

"Det är en ganska bra och enkel anledning för män att se sin läkare," Dr Fields säger. "Det ger läkaren och patienten möjlighet att fånga ett problem tidigt, vilket leder till en bättre livskvalitet-och ett längre liv, också."

Testar du behöver

Den amerikanska Preventive Services Task Force rekommenderar att män får regelbunden screening för vissa sjukdomar och medicinska sjukdomar. Prata med din läkare om du har frågor om vilka filmvisningar är lämpliga för dig.

 • Kolesterol. Du bör ha ditt kolesterol kontrolleras minst vart femte år, med början vid 35 års ålder. Om du röker, har diabetes eller om du har en familjehistoria av hjärtsjukdom, bör du ha ditt kolesterol kontrolleras med början vid 20 års ålder.

 • Blodtryck. Du bör ha ditt blodtryck kontrolleras vartannat år.

 • Kolorektal cancer. Screening för cancer bör börja när man är 50.

 • Diabetes. Du ska undersökas för diabetes om du har högt blodtryck eller höga kolesterolvärden.

 • Depression. Tala med din läkare om du känner dig ledsen eller förtvivlad, eller om du har förlorat intresset för normala aktiviteter under två veckor i rad. Du kan ha depression.

 • Sexuellt överförbara sjukdomar. Tala med din läkare för att se om du ska kontrolleras för alla sexuellt överförbara sjukdomar, till exempel HIV.

 • Prostatacancer. Tala med din läkare om du ska screenas för denna typ av cancer.

Hälsofrågor

Här är rekommendationer från byrån för Healthcare för forskning och kvalitet:

 • Rök inte. Om du röker, tala med din läkare om hur man kan sluta.

 • Följ en hälsosam kost. Din kost bör äta en mängd olika livsmedel, bland annat frukt, grönsaker, fullkorn och protein. Titta på hur mycket mättat fett du äter.

 • Var aktiv. Välj en aktivitet som du tycker om och hålla fast vid det. Försök för totalt 20 till 30 minuter av måttlig aktivitet de flesta dagar i veckan.

 • Bibehålla en hälsosam vikt. Balansera mängden kalorier du äter med mängden aktivitet du får.

 • Drick inte eller drick med måtta. Om du dricker alkohol, har inte mer än två drinkar per dag. En drink är 12 gram av öl, 5 uns av vin eller 1,5 uns av sprit.

 • Håll dina vaccinationer aktuell. Tala med din läkare om vilka vaccinationer du kan behöva.

 • Överväga att ta acetylsalicylsyra. Tala med din läkare om att ta acetylsalicylsyra för att förebygga hjärtsjukdomar om du är äldre än 40.