Vatisa

Prostata / rektal sonogram

(Prostata - Rektal Sonography)

Förfarande översikt

Vad är en prostata / rektal sonogram?

En prostata / rektal sonogram är en icke-invasiv (huden inte är perforerad) Förfarandet används för att bedöma storlek, form och placering av prostatakörteln och bedöma ändtarmen. En sonogram använder ultraljudsteknologi för att möjliggöra snabb visualisering av prostatan och relaterade strukturer från utsidan av kroppen.

En prostata / rektal sonogram använder en handhållen sond som kallas en givare som sänder ut ultraljud vågor med en frekvens för hög för att höras. När givaren är placerad på huden på vissa platser och vinklar, ultraljud ljudvågorna rör sig genom huden och andra kroppsvävnader till organ och strukturer i kroppen. Ljudvågorna studsar organen som ett eko och återgå till givaren. Omvandlaren plockar upp de reflekterade vågorna, vilka sedan omvandlas till en elektronisk bild av de organ.

Olika typer av kroppens vävnader påverkar den hastighet med vilken ljudvågorna färdas. Ljud färdas den snabbaste genom benvävnad och rör sig mest långsamt genom luften. Den hastighet med vilken ljudvågorna återförs till givaren, samt hur mycket av ljudvågen tillbaka, är översatt av givaren som olika typer av vävnad.

Innan förfarandet är klar, vattenbaserad gel appliceras på huden för att möjliggöra jämn rörelse av omvandlaren över huden och för att eliminera luftfickor mellan huden och givaren.

Genom att använda ytterligare ett läge av ultraljudsteknik under ett förfarande för ultraljud, kan blodflödet till prostatakörteln bedömas. En ultraljudsomvandlare kapabel att bedöma blodflöde innehåller en Doppler-sond. Den Doppler sonden inom omvandlaren utvärderar hastigheten och riktningen av blodflöde i ett blodkärl genom att ljudvågorna hörbar. Graden av styrkan på den hörbara ljudvågor indikerar hastigheten av blodflödet i ett blodkärl. Frånvaro eller matthet av dessa ljud kan tyda på en blockering av blodflödet.

Liknande förfaranden som kan utföras för att bedöma prostatakörteln och ändtarm inkluderar prostatabiopsi och sigmoidoskopi. Se dessa förfaranden för mer information.

Vad är prostatakörteln?

Illustration anatomi manliga genitalia

Prostatakörteln är ungefär lika stor som en valnöt och omger halsen av en mans urinblåsa och urinrör - röret som transporterar urin från blåsan. Det är delvis muskulär och delvis glandular, med kanaler som mynnar i prostatadelen av urinröret. Det består av tre lober: ett centrum lob med en lob på varje sida.

Som en del av det manliga fortplantningssystemet, är prostatakörteln primära funktion att utsöndra en svagt alkalisk vätska som bildar en del av sädesvätskan (sperma), en vätska som bär spermier. Under manlig klimax (orgasm), till de muskulära körtlar i prostata hjälp propel prostatavätska, förutom att spermier som producerades i testiklarna, i urinröret. Sperman färdas sedan genom spetsen av penis vid utlösning.

Skälen för förfarandet

En prostata / rektal sonogram kan användas för att bedöma storlek, placering och form av prostatakörteln och närliggande strukturer. En sonogram kan användas för att undersöka prostatakörteln för tecken på cancer. Detta förfarande kan utföras efter ett fynd av förhöjda prostataspecifikt antigen (PSA) under ett blodprov. Prostata / rektal ultraljud kan användas för att iscensätta ändtarmscancer, övervaka behandlingen av ändtarmscancer, och för att bedöma ändtarmen för andra problem.

En prostata / rektal sonogram kan utföras för att hjälpa till med placeringen av nålar som används för att biopsi (erhålla ett vävnadsprov) prostata, eller att hjälpa till vid placeringen av strålnings "frön", som används för att behandla prostatacancer.

Detta förfarande kan också användas för att utvärdera blodflödet till prostatan eller andra massor som kan vara placerad under förfarandet.

Det kan finnas andra skäl för din läkare att rekommendera en prostata / rektal sonogram.

Risker med förfarandet

Det finns ingen strålning som används och i allmänhet inget obehag från tillämpningen av ultraljudsomvandlaren till huden.

Den sonogram givare kommer att behandlas i en latex kondomliknande beläggning innan de sätts in i ändtarmen. Därför är prov kontraindicerad för patienter med en latexallergi.

Det kan finnas andra risker beroende på din specifika medicinska sjukdom. Var noga med att diskutera eventuella problem med din läkare innan förfarandet.

Överskott avföring i ändtarmen kan störa resultatet av testet.

Innan det förfarande som

 • Din läkare kommer att förklara ingreppet för dig och erbjuder dig möjlighet att ställa några frågor som du kan ha om förfarandet.

 • Du kan bli ombedd att underteckna ett medgivande som ger ditt tillstånd till förfarandet. Läs formuläret noggrant och ställa frågor om något är oklart.

 • I allmänhet krävs ingen tidigare fasta eller sedering.

 • Du kan få en liten lavemang före ingreppet.

 • Baserat på din medicinska sjukdom, kan din läkare begära andra specifika förberedelser.

Under förfarandet

En prostata / rektal sonogram kan utföras på ett polikliniskt eller som en del av din vistelse på ett sjukhus. Förfaranden kan variera beroende på din sjukdom och din läkares praxis.

Generellt följer en prostata / rektal sonogram denna process:

 1. Du kommer att bli ombedd att ta bort alla kläder, smycken eller andra föremål som kan störa förfarandet.

 2. Om ombedd att ta bort kläder, kommer du att få en klänning att bära.

 3. Du kommer att ligga på ett undersökningsbord på vänster sida med knäna böjda upp mot bröstet.

 4. Läkaren kan göra en digital rektal examen inför sonogram förfarandet.

 5. Givaren kommer att smörjas med en klar gel och sattes in i ändtarmen. Du kan uppleva en känsla av fullkomlighet i ändtarmen vid denna tid.

 6. Givaren kommer att roteras något flera gånger under förfarandet för att uppnå adekvat visualisering av prostatakörteln och andra strukturer.

 7. Om blodflödet bedöms, kan du höra ett "SVISCH, SVISCH" ljud när Doppler sonden används.

 8. När proceduren är klar kommer gelen torkas av.

Medan sonogram förfarandet prostata / rektal sig orsakar ingen smärta, kan behöva ligga stilla för längden på förfarandet orsaka lätt obehag, och den klara gelen kommer att känna sval och våt. Den teknikern kommer att använda alla möjliga komfort åtgärder och slutföra förfarandet så snabbt som möjligt för att minimera eventuella obehag.

Efter ingreppet

Det finns ingen speciell typ av vård som krävs efter en prostata / rektal sonogram. Du kan återuppta din kosthållning och aktiviteter om inte din läkare råder dig annorlunda.

Online-resurser

Innehållet tillhandahålls här är endast i informationssyfte och var inte avsedd att diagnostisera eller behandla en åkomma eller sjukdom eller ersätta professionell medicinsk rådgivning du får från din läkare. Rådgör med din läkare med eventuella frågor eller funderingar du kan ha om din sjukdom.

Denna sida innehåller länkar till andra webbplatser med information om detta förfarande och tillhörande hälsosjukdomar. Vi hoppas att du hittar dessa platser till hjälp, men kom ihåg att vi inte kontrollerar eller godkänner den information som presenteras på dessa webbplatser, inte heller dessa platser godkänna informationen här.

Europeiska cancersamhälle

Europeisk högskola för radiologi

Europeiska samhället av nefrologi

National Cancer Institute (NCI)

Nationella institutet för diabetes och mag-och njursjukdomar (NIDDK)

National Institutes of Health (NIH)

National Library of Medicine